1000 portrætter fra Sudan

Forfatter billede

Det var en lyst til at vise, og få folk til at forstå, hvor forskellige det sudanske folk er, der fik Ahmad Abushakeema til at sætte sig for at portrættere 1000 sudanere. Under overskriften 1000 Portraits From Sudan viser Ahmad Abushakeema sine portrætter på tumblr.

”Efter at have boet 9 år i Sudan, blev jeg opmærksom på den mangfoldighed vi har i etnicitet, stammer, religion og baggrund. Men jeg lagde også mærke til den manglende dokumentation, af den baggrund. Siden jeg er fotograf, tænkte jeg, at jeg måtte bruge mine evner til at dele denne mangfoldighed med verden gennem fotoprojektet 1000 Portraits From Sudan. Jeg håber de tusind portrætter vil vise vore virkelige historie”, udtaler Ahmad Abushajeema om sit projekt.

Han enten spørger folk på gaden, om han må tage deres portræt, eller får henvendelser fra folk der ønsker han skal portrætterer dem. Det vigtige for Ahmad Abushakeema er, at det er hverdagslivet han viser.

Forud for projektet tog Ahmad Abushakeema – der oprindeligt er maskiningeniør, men nu erhverver sig som selvlært fotograf på freelance basis – street billeder i Khartoum. Men her fandt han ud af, at han ikke kunne fortælle historien om et sted, uden at få ansigter med.  Og det var i hverdagssituationerne, at han fandt sin inspiration:

”Hvis man ser rundt på bordene på en café [i Khartoum, red.], vil man se, at de mennesker der sidder der er helt forskellige. Deres kulør, etnicitet, æstetik, dialekt, religion. Det er meget smukt”, udtaler fotografen i et interview til qahwaproject.com.

Projektet har udgangspunkt i sudanere i hovedstaden, men da mange kommer fra de omkringliggende landsbyer, tager han også derud for at fotograferer, fordi det er med til at vise det liv og den kultur de kommer fra. Det er heller ikke kun oprindelige sudanere han fotograferer. Det kan også være immigranter –fra Syrien eller Egypten, for eksempel – da de er en del af det samfund, han ønsker at portrætterer.

Første billede til serien blev skudt for godt 9 måneder siden og tæller nu 150 portrætter, men optimistisk tror Ahmad Abushakeema, at han når 1000 inden året er omme, fordi hans arbejde langsomt får mere omtale.

Se alle portrætterne i projektet 1000 Portraits From Sudan på Tumbler.com