Afrikas arkitektur, kultur og identitet

De flydende skoler i Lagos, Nigeria, er en del af fortællingen om Afrikansk arkitektur, kultur og identitet, som snart kan opleves på Louisianas kommende udstilling AFRIKA. NLÉ. Architects / Kunlé Adeyemi, Makoko Floating School, Lagos, Nigeria.
Foto: Iwan Baan
Forfatter billede

Louisianas arkitekturudstillinger handler aldrig kun om byggeri og æstetik, men nærmere om de fysiske og mentale rum, som danner vores sociale fællesskaber, og som arkitekturen er med til at forme, fortolke – og forandre.

De forsøger at fortælle historierne om det liv, vi lever og det liv, vi kunne leve.

Afrika på vej frem

Med en omfattende præsentation af arkitekturprojekter, samtidskunst og kulturhistorie udfolder den kommende udstilling AFRIKA en historie om et Afrika på vej frem.

Udstillingen ønsker at vise, at der findes mangfoldige, alternative fortællinger fra det afrikanske kontinents mange regioner om samtidskultur og historie – som er nødvendige for at nuancere vores blik på og billede af Afrika.

AFRIKA er det tredje og sidste kapitel i Louisianas store fortælling om arkitektur, kultur og identiteter. I 2011 viste museet udstillingen NEW NORDIC, der handlede om den nordiske byggekultur – og i 2012 rettede de blikket mod den arabiske verdens hurtigt voksende Babels-byer med udstillingen DET ARABISKE NU.

Trilogiens tredje kapitel stiller skarpt på sub-Sahara – den del af Afrika, som ligger syd for Saharaørkenen.

Fabrice Monteiro (Belgien/Benin): The Missing Link, Joe, 2014. 


Foto: Courtesy: Kunsteren og Mariane Ibrahim Gallery

Udstillingen fortæller gennem syv tematiske kapitler

Udstillingen er opdelt i syv tematiske afsnit:

Belonging
Udstillingen starter med at give ordet til omkring 30 fremtrædende kunstnere, designere, forfattere og arkitekter.

Med udgangspunkt i deres respektive metier, giver de hver især indblik i deres verden og diskuterer, hvad det for dem vil sige at høre til.

Co-Existence
Gennem en række specifikke cases viser dette tema en ganske unik forskellighed i demografien, der går på tværs af Afrika syd for Sahara.

De fleste lande er sammensat af mange etniske grupper, hvor der tales utallige sprog, hvorfor den tidligere kolonimagts franske, portugisiske eller engelske fungerer som en fælles sproglig platform.

Dette patchwork af kulturer og stammer, som hver nation udgør, har afgørende indflydelse på, hvordan så mange forskellige mennesker indretter sig for at kunne sameksistere.

Expanding Cities
Intet andet sted på kloden finder en større befolkningstilvækst sted i byerne end i sub-Sahara Afrika. Under dette tema sætter udstillingen fokus på følgende seks byer: Dakar, Lagos, Nairobi, Kinshasa, Maputo og Johannesburg.

Byerne kan betegnes som vigtige knudepunkter på kontinentet og repræsenterer en geografisk, kulturel og kolonihistorisk sammensathed, som giver sig udslag i forskellige måder at bo.

I de forskellige byer fremhæver udstillingen en række cases om de uformelle bydele, dem, som folk så at sige selv bygger, med dertil hørende uformelle økonomier.

Der er cases om storslåede både utopiske og skræmmende fremtidsvisioner, om boligbyggeri til en voksende middelklasse og om kolonitidens arkitektur, der endnu står som levn fra det forgangne blandt mange andre.

By-temaet er iscenesat af den sydafrikanske arkitekt Heinrich Wolff.

Independence Square, Accra, Ghana, 2014. 


Foto: Alexia Webster (Sydafrika)

Making Space
Gennem et rigt billedmateriale sammenholder temaet den traditionsbaserede arkitektur på landet og i byerne på tværs af kontinentet.

Netop de huse og landsbyer, som folk selv bygger, danner forlæg for forskellige initiativer til nybyggeri, præget af en given regions særpræg.

Som 1:1 eksempel på hvordan arkitekter i dag arbejder med traditionen, viser sektionen en stor installation af Diébédo Francis Kéré, som er blevet verdensberømt for sit arbejde med at bygge nyt i den landsby, Gando i Burkina Faso, som han kommer fra.

Kérés installation her på udstillingen bygger på en analyse af hans landsby.

Rebuilding
Den social-aktivistiske tegnestue ASA, stiftet af Tomà Berlanda og Nerea Amorós Elorduy står for dette tema.

Med udgangspunkt i fortællingen om Rwandas nyere historie og folkemordet i 1994, beretter ASA gennem installation, film, tegninger og fotografi om deres arbejde med at udvikle en prototype af en skole, som de efterhånden har opført mange steder på tværs af det, i den afrikanske kontekst, lille land.

New Communities
Som en fortsættelse af det foregående tema, fremhæver New Communities en række sociale byggeprojekter, hvis mål det er at skabe værdi for et lokalsamfund, både gennem deres forskellige funktioner, men også gennem deres store grad af brugerinddragelse ved opførslen.

Det drejer sig f. eks. om skoler, børnehjem, hospitaler og kvindecentre. Disse initiativer er ofte privat initieret og ikke nødvendigvis støttet af de lokale regeringer.

Projekternes succeskriterier er andre end arkitekturen normalt opstiller. Således indgår nødvendigvis projekternes evne til at skabe en reel social forbedring i vurderingen, ligesom byggeriet teknisk skal være opført, så det er muligt for lokalbefolkningen selv at vedligeholde det, når arkitekter og andre fagpersoner er væk igen.

Kéré Architecture, Dano Secondary School , Burkina Faso, 2007.


Foto: Kéré Architecture
Building Futures
Udstillingens sidste tema handler om fremtiden eller ”fremtider”, som man har forestillet sig dem, og som man forsøger at skabe dem.

Centralt i rummet står den nyligt afdøde congolesiske kunstner Bodys Isek Kingelez’ monumentale by-model, Kinshasa: Project for The Third Millennium.

Kingelez’ værk er omkranset af fortællinger om forsøg på at skabe en ny verdens post-uafhængighed i de forskellige lande, både da uafhængigheden var helt ny og i dag. 

Desuden viser udstillingen to store 1:1 installationer i Skulpturparken af Selgascano – som også står for Serpentine Pavilion i London i år – og af de unge namibianske arkitekter Droomer & Christensen.

Åbningstider
Museet har åbent: Tirsdag – fredag kl. 11-22. Lørdag, søn- og helligdage kl. 11-18. Mandag lukket.

Læs og se mere på Louisianas website og Louisiana Channel