Aftale skaber håb om fred i Mali

Forfatter billede

En fredsaftale, der skal sikre stabilitet i det nordlige Mali, blev fredag underskrevet i hovedstaden Bamako, men uden tilstedeværelse fra oprørsgrupper, som er afgørende for at sikre freden.

Ved en ceremoni, hvor flere statsoverhoveder var til stede, underskrev repræsentanter for Malis regering og en række oprørsgrupper den såkaldte Algiers-aftale.

Underskrivelsen af aftalen kommer efter, at der siden juli 2014 har pågået vanskelige fredsforhandlinger under algerisk lederskab og med deltagelse af bl.a. FN, EU og den Afrikanske Union.

Oprørsgrupper kræver ændringer

Aftalen er dog fra start svækket af, at hverken den tuareg-dominerede oprørsgruppe Nationale Bevægelse for Befrielsen af Azawad (MNLA) eller Det Høje Råd for Azawads Samling (MAA) var til stede.

Oprørsgrupperne har dog tilkendegivet deres vilje til at fortsætte dialogen med Malis regering, og det er fortsat muligt, at de tilslutter sig aftalen senere, oplyser det danske udenrigsministerium.

Bilal Ag Acherif, der er leder af CMA, siger imidlertid, at der skal foretages ændringer i aftalen, inden han vil skrive under, rapporterer den britiske avis The Guardian.

Nye kampe

I de to uger, der er gået forud for underskrivelsen af aftalen i Bamako, har der været kampe mellem Malis regering, regeringstro militser og tuareg-oprørere.

Regeringskilder siger ifølge The Guardian, at kampene har kostet 20 soldater og mindst 25 oprørere livet.

Siden 1960’erne har det nordlige Mali været skueplads for en række oprør fra tuareg-folkets side, og det er samtidig tilholdssted for militante islamister med tilknytning til terrornetværket al-Qaeda.

Malis interne konflikt forstærkes af tilstedeværelsen af terrorgrupper og udbredt narkosmugling.

Desuden forværres krisen i Mali på grund af sammenbruddet i nabolandet Libyen. Situationen her destabiliserer den bredere Sahel region, skriver Udenrigsministeriet.

”Vigtigt skridt mod fred”

Udenrigsminister Martin Lidegaard glæder sig over underskrivelsen af fredsaftalen:

“Aftalen er et stort skridt fremad. Nu er det afgørende, at dialogen fortsætter, at de resterende parter også underskriver, og at alle parter i konflikten overholder våbenhvilen,” siger han.

”Kun en politisk løsning kan sikre fred, sikkerhed og udvikling for den maliske befolkning. Danmark vil fortsætte med at bidrage til netop det sammen med vores internationale partnere som EU, FN og den Afrikanske Union.”

Også FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon bifalder indgåelsen af aftalen, som han betegner som ”et vigtigt skridt på vejen mod varig fred”.

”Generalsekretæren viderebringer sit oprigtige ønske om, at andre parter (…) vil tilslutte sig aftalen snarest,” lyder det i en meddelelse fra FN’s hovedkontor i New York.