Boko Haram ikke længere Nigerias største sikkerhedstrussel

4277948963_b006753b96_b
Klimaforandringer betyder, at der ikke er græs nok til kvæget i flere egne af det nordlige Nigeria. Det tvinger hyrdefolk sydpå, hvor de i flere tilfælde er kommet i konflikt med de fastboende bønder.
Foto: Jeremy Weate (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

De seneste år har den ekstreme muslimske bevægelse Boko Haram været den største interne sikkerhedstrussel i Nigeria.

Bevægelsen, der har sit udspring i den nordlige del af landet, har f.eks. gjort sig bemærket ved at angribe skoler og kidnappe børn. Nigerianske sikkerhedsstyrker har i de senere år optrappet krigen mod bevægelsen med hjælp fra bl.a. sydafrikanske lejesoldater og det har trængt bevægelsen i defensiven.

Samtidig har en ny trussel stukket sit hoved frem: Hyrdefolk fra den nordlige del af landet er begyndt at trække længere sydpå end de traditionelt har gjort. Det skyldes tørke og ørkenspredning i de områder, hvor deres kvæg plejer at græsse.

Men områderne mod syd er allerede optaget og det har ført til voldlige sammenstød med de lokale bønder, skriver internetmagasinet Quartz.
Ifølge det nigerianske efterretningsfirma SBM Intelligence krævede sammenstød mellem hyrdefolk fra nord og bønder fra sydligere dele af landet i 2016 flere menneskeliv end konflikten med Boko Haram, skriver Quartz.

I staten Kaduna er flere end 200 mennesker angiveligt blevet dræbt siden oktober 2016, skriver avisen Premium Times.

I artiklen noteres det, at regeringen ikke umiddelbart ser ud til at tage truslen særligt alvorligt. Samme kritik lød i de første år af Boko Harams hærgen i den nordlige del af landet.

Konflikter mellem hyrdefolk, der ofte lever som nomader og fastboende bønder har skabt alvorlige konflikter andre steder i Afrika.

En af de alvorligste er konflikten i Sudans Darfur-provins, hvor der har hersker en borgerkrigslignende situation siden 2003. Konflikten i Darfur udviklede sig til en reel krig mellem seperatister og regeringen i Khartoum. Siden 2007 har en fælles FN-AU mission, UNAMID, forsøgt at stabilisere situationen.

En tredje intern sikkerhedstrussel er den fornyede uro i Niger-deltaet i den sydligste del af landet, der er centrum for landets olieproduktion.