Brasilianske kvinder i kamp mod brystvortecensur

Bare bryster klistres op på gader og stræder over hele Brasilien.
Foto: Screendump fra Youtube - #MamiloLivre.
Forfatter billede

Den brasilianske fotograf Julia Rodrigues er gået sammen med landskvinden og psykologen Letícia Bahia i en kampagne, der skal gøre op med forskelsbehandlingen af mandlige og kvindelige bryster og befri brystvorten i og uden for Brasilien.

Kampagnen #MamiloLivre – som direkte oversat fra portugisisk betyder fri brystvorte – blev lanceret i 2015 for at udfordre seksualiseringen af kvindebrystet og støtte kvinders ejerskab over egen krop.

Kampagnemanifestet pointerer blandt andet, at alle brystvorter er smukke i deres forskellighed, og at ingen bør skamme sig over egne eller andres brystvorter. Ligeledes har alle ret til at vise eller skjule deres brystvorter, uanset køn, race, religion og alder, og ingen bør underlægge sig andres skam eller lyst.

Mosaik snyder Facebooks nøgen-radar

I forbindelse med kampagnen opfordrede de to kvinder bag projektet folk til at dele billeder af nøgne kvinde- og mandebryster i det offentlige rum ved at klistre billederne op på mure og lygtepæle. Opfordringen kom endda med en komplet guide til, hvordan man laver plakatklister.

Selvom Brasilien ofte associeres med afklædte sambadansere, er nøgenhed stadig tabu. Således er det sjældent at se topløse kvinder på Brasiliens sandstrande.


Foto: Juliana Coutinho - Wikimedia Commons.
På den måde blev billederne spredt over hele Brasilien (se video nederst i artiklen). Men da billederne blev delt på de sociale medier, mødte bevægelsen problemer i den efterhånden berygtede censurpolitik hos Facebook og Instagram.  

Særligt billederne af de kvindelige bryster blev – ifølge en artikel i Global Voices – blokeret af Facebook. Det fik de to kvinder til at udarbejde en teknik, så nøgne kvindebryster kan snige sig under radaren på den automatiske censur. 

Hvis brystvortebilledet deles op i fire dele, der sættes sammen som en mosaik, når de lægges op på facebook, kan den automatiske censur ikke fange indholdet af det samlede billede. Og mosaikteknikken synes at virke, da de delte billeder indtil videre har klaret skærene og undgået facebookcensuren.

Den brasilianske kampagne falder i forlængelse af andre initiativer som Micol Hebrons mandlige brystvorteskabelon, Free the Nipple, GoTopless og the Tata Top

Også i Danmark har vi set initiativer, der udfordrer samfundssynet på mande- og kvindekroppen. Et kunstprojekt fra Eriksminde Efterskole nåede således forsiden på en række danske aviser i 2015 med en serie af billeder af pigebryster photoshoppet på drengekroppe og omvendt. Også dette kunstprojekt blev dømt ude af facebooks nøgenhedspolitik.

Læs mere om #MamiloLivre på kampagnens hjemmeside og facebookside.