Caribisk filmfestival i Miami

ayiti_mon_amour_-_still_1-2
Filmen 'Ayiti mon amour' er en af de film, der vil blive vist på festivalen.
Foto: Pressefoto fra Third Horizon Caribbean Film Festival
Gerd Kieffer-Døssing

20. september 2016

Caribien har været en smeltedigel for folk fra hele verden, og regionens historier handler om mere end pirater og smukke strande. Det vil The Third Horizon Caribbean Film Festival bevise. Ifølge festivalens hjemmeside er dens mål at ”fejre og empower [caribiske] filmskabere” ved at promovere film, der netop fortæller historier om regionen, befolkningen og diasporaen.

Neorealisme i eventyrform

Festivalen foregår i Miami og løber over fire dage fra 29. september, hvor en række spillefilm og kortfilm vil blive præsenteret.

En af spillefilmene er den haitiske ’Ayiti mon amour’, der handler om tre mennesker og deres historier: En haitisk teenager, der bliver besat af at lære japansk og nægter at snakke fransk, og hvis familie lider under farens død i jordskælvet i 2010. En gammel fiskermand, hvis elskede kone lider af en mystisk sygdom, hvis kur er tæt forbundet med havet. Og endelig kommer en kvindelig fiktiv hovedperson, skabt af en forfatter med skriveblokade, pludselig til live. Der er dømt ’neorealistisk eventyr’, som der står på hjemmesiden.

Kortfilmen ’ABCS’ fra Cuba fokuserer på det høje antal børnegraviditeter. Her følger vi den unge pige Leonidi, der er splittet imellem sit behov for selv at lege og være barn, at opfylde moderrollen og leve op til familielivets forpligtelser.

Machtekamp på Haiti

Men det er ikke nødvendigt at lægge vejen forbi Miami for at få et skud caribisk filmkunst. I sidste uge blev den haitiske kortfilm ’Papa Machete’ lagt online af produceren Third Horizon, der også står bag The Caribbean Film Festival.

’Papa Machete’ er fra 2014. Den er blevet vist og rost flere film festivaler – blandt andre Toronto International Film Festival 2014 og Sundance Film Festival 2015.

I slutningen af 1700-tallet gjorde de haitiske slaver oprør mod Napoleon, hvor macheten, den håndholdte store kniv, som slaverne var vant til at håndtere i markarbejdet, blev et af deres vigtigste våben. Kamp med machete – også kaldet tire machèt – er i dag en kunstart, og i ’Papa Machete’ møder vi Alfred Avril, en fattig bonde, der også er mester i tire machèt, som han nu lærer videre til den næste generation.

Se den 11 minutter lange film her.

Third Horizon Caribbean Film Festival foregår i Miami fra d.29. september til d.2. oktober.