Dansk organisation hjælper hjemvendte irakere, der har mistet alt

kim_hartzner_fra_mission_ost_laesser_petroleumsdunke_af_-_twitter
Kim Hartzner fra Mission Øst læsser petroleumsdunke af.
Foto: Misson Øst
Laurits Holdt

“Den menneskelige tragedie minder om Anden Verdenskrig!”

Det siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner, der netop nu er i Irak for at dele nødhjælp ud omkring Mosul, ifølge en pressemeddelelse fra organisationen.

Kim Hartzner og Mission Øst-teamet har netop besøgt to forskellige minoriteter i landsbyer tæt på storbyen, der inden for de sidste måneder er blevet befriet fra Islamisk Stat.

For to dage siden var de med til en nødhjælpsuddeling i landsbyen Quri Khariban til 800 såkaldte shabakher, som modtog petroleum til de ovne, de bruger til madlavning og opvarmning af deres huse. De 144 hjemvendte familier modtog hver 80 liter petroleum. Brændstoffet er nødvendigt for, at de kan holde varmen i de kolde forårstemperaturer og tilberede mad som ris og linser. 

Hjemløse familier står overalt

I går besøgte de landsbyen Telasquf, der har været beboet af kristne i 1.700 år – lige indtil Islamisk Stat fordrev indbyggerne i sommeren 2014 og hærgede deres by.

De kristne er nu vendt tilbage til deres plyndrede og ødelagte huse. Mission Øst har uddelt tæpper, madrasser, hygiejneartikler, køkkenudstyr og brændstof, så de 1.800 hjemvendte kan klare sig igennem vinteren.

“Det gør et kæmpe indtryk, at der overalt i området står hele familier med alt, hvad de ejer. En mand med krykker går rundt med sin kone og tre børn og bærer deres få ejendele. Det minder om Tyskland lige efter Anden Verdenskrig. Det er en helt ubeskrivelig menneskelig tragedie,” fortæller Kim Hartzner fra en skrattende mobiltelefon.

Huse ødelagt, gravsten væltet

Han har lige besøgt Telasquf for at tjekke, at hjælpen fra Mission Øst gør gavn blandt de hjemvendte.

“De er dybt taknemmelige, for de vender jo tilbage til ingenting. Islamisk Stat har smadret alt,” fortæller Kim Hartzner.

“De var især taknemmelige for petroleumsovne og brændstof, for så kan de opvarme deres huse. Deres huse havde stået tomme i to år, de er plyndret, og der er massive ødelæggelser alle vegne. Nonnernes huse er plyndrede og totalt ødelagte, og på kirkegården er alle gravsten med kors væltet.”

Mission Øst var den internationale hjælpeorganisation, der først gik ind med nødhjælp i det østlige Mosul for to måneder siden. Mission Øst fortsætter med at bringe nødhjælp ind i byens befriede nabolag. FN har desuden tildelt Mission Øst ansvaret for en zone uden for byen med seks landsbyer. 

Mindretal måtte flygte flere gange

“I tre af landsbyerne bor nogle fordrevne fra et helt specielt mindretal, Shabak. De er klemt fra alle kanter, da de er kurdisk-talende shiamuslimer. Deres landsbyer lå før på IS-siden, men de er kurdere. De er tilmed shia, hvor de andre er sunni. Derfor ser araberne skævt til dem. Og nu, hvor de er kommet over på den befriede side, har de af en eller anden grund ikke modtaget hjælp. Men nu har shabakherne i Quri Khariban og to andre landsbyer fået hjælp fra Mission Øst, og hjælpen fortsætter.” 

Hjælper med at genopbygge huse

Mission Øst har uddelt nødhjælp til 24.000 personer i og omkring Mosul, siden hjælpeorganisationen som den første kom ind i den østlige befriede bydel.

Mission Øst har uddelt nødhjælp til i alt 121.000 personer i det nordlige Irak siden sommeren 2014, da Islamisk Stat drog hærgende gennem landet. Mission Øst driver blandt andet seks lokalcentre, hvor børn og unge kan få støtte og hjælp til at komme sig efter deres voldsomme oplevelser. Hjælpeorganisationen hjælper også hjemvendte irakere med at genopbygge deres huse og genetablere vandsystemer i landsbyerne.