Danske og sydafrikanske myndigheder skal samarbejde om vand

Thomas Jazrawi

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet mandag: 

Tilbage i 2014 fik de danske myndigheder en opfordring fra Sydafrikas ministerium for vand:

”Hjælp os med at sikre vores borgere og virksomheder vand. Vi ved, at Danmark er førende på området.”

Et samarbejde var oplagt, men hvordan skulle det skrues sammen?

Sydafrika er blevet for rigt til at modtage traditionel, dansk udviklingsbistand, og det danske miljøministerium havde ikke mandat eller budget til at tage opfordringen op.

Men så lancerede den danske regering i 2015 ”Myndighedssamarbejdet” (”Partnering with Denmark” på engelsk), der er finansieret af udviklingsbistanden og netop går ud på at støtte samarbejder mellem myndigheder i udviklingslande og relevante myndigheder i Danmark.

Samtidig skal initiativet være med til at åbne døre for danske virksomheder på nye markeder.

Udenrigsminister Kristian Jensen siger om den nye samarbejdsform:

”Myndighedssamarbejdet er kommet godt fra start. Vi samarbejder på tværs af regeringen – 8 ministerier i 12 forskellige vækst- og udviklingslande i Afrika, Asien og Latinamerika. Udenrigsministeriet, fagministerierne og dansk erhvervsliv bidrager alle, og det er helt nødvendigt for at vi opnår succes. Regeringen lægger op til mere af denne type samarbejde. Vi vil gerne inddrage byer, kommuner og regioner. Det er udtryk for et mere ligeværdigt samarbejde med udviklingslande og vækstøkonomier.”

Det nye initiativ betød, at de danske myndigheder kunne svare ja til anmodningen fra Sydafrika, og der er nu søsat et program, der gør det muligt for Sydafrika at hente hjælp og inspiration i Danmark, blandt andet til at reducere sit enorme vandspild og til at udnytte landets store grundvandsressourcer.

Det sker i et samarbejde med danske fagfolk i Miljø- og Fødevareministeriet, Udenrigsministeriet og førende danske virksomheder på området som Grundfos og AVK.

I gang i 12 lande
Blot 1½ år efter, at Partnering with Denmark-programmet blev lanceret – og er klar med sin første årsberetning, er det i fuld sving i 12 vidt forskellige lande som Brasilien og Bangladesh, Mexico og Ghana, Tyrkiet og Indonesien.

17 danske såkaldte vækstrådgivere er på plads, og 20 myndighedssamarbejder er i gang eller lige ved at komme det inden for en række sektorer.

F.eks. skal danske myndigheder, virksomheder og organisationer være med til at fremme IT og innovation i Brasilien, sikre bedre arbejdsmiljø i den livsvigtige tekstilindustri i Bangladesh, sætte skub i den grønne dagsorden i Indonesien og Tyrkiet og opbygge en bæredygtig produktion af svinekød i Colombia og Vietnam. For blot at nævne en håndfuld af de i alt 20 sektorsamarbejder.

Fagfolk fra 7 danske ministerier er direkte involveret i samarbejder i fjerne lande og er derigennem blevet en aktiv del af dansk internationalt samarbejde om udvikling og erhvervsfremme. Og yderligere en håndfuld ministerier har deltaget i udformningen og opstarten af programmet.

Problemer kan blive til markeder
”Vandsamarbejdet med Sydafrika illustrerer, hvordan denne form for samarbejde på én gang kan være med til at løse presserende problemer i et udviklingsland og bane vejen for danske virksomheder på nye markeder,” siger Danmarks ambassadør i Sydafrika, Trine Rask Thygesen.

Sydafrika slås med enorme vandproblemer i en grad, der kan føre til politisk og social uro. En tredjedel af det vand, der sendes ud til forbrugere og virksomheder, går tabt på vejen.

Og Sydafrika udnytter kun 15 pct. af sine store grundvandsressourcer. Begge områder – kamp mod vandspild og udnyttelse af grundvand – er Danmark kendt for i den store verden, og derfor efterspurgte Sydafrika i 2014 danske løsninger. Både fra danske myndigheder og danske virksomheder.

”Sydafrika har ikke længere brug for udviklingsbistand i klassisk forstand,” siger Trine Rask Thygesen.

”Landet har ganske store offentlige budgetter, men mangler ekspertise. Og den har vi i Danmark, både i ministerier, myndigheder og i virksomheder. Den ekspertise efterspørger sydafrikanerne, og med programmet kan vi give dem adgang til den danske vandekspertise. Det gør lille Danmark til en partner, der stadig er relevant for Sydafrika, som jo udgør et stort og lovende marked også for danske virksomheder.”

Læs meget mere i nedenstående link.