Danske virksomheder skal gøre fiskeriet grønnere i Malaysia

800px-malaysian_fishing_boats
Thomas Jazrawi

Verden kræver flere fisk, og den globale efterspørgsel har medført en rivende udvikling inden for fiskeproduktion, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse fredag. 

Det gælder også i Malaysia, hvor akvakultursektoren sidste år producerede opdrætsfisk for 4,8 mia. kroner. Produktionen forventes at være tredoblet om fem år, men de traditionelle dambrug, som præger landet, udgør en enorm belastning for miljø og ressourcer, bl.a. fordi mange fisk dør og går til spilde pga. ringe vandkvalitet og sygdomme.

Derfor er der i Malaysia brug for danske pumper, iltmålere, foderautomater og andet udstyr – miljøteknologi som udnytter ressourcerne effektivt, begrænser påvirkningen af naturen og sikrer dyrevelfærd.

“Det globale fødevarebehov forventes af være fordoblet i 2030. Det kræver, at vi kan producere mere mad, men med mindre miljøbelastning. Derfor er der brug for løsninger, som de grønne dambrug, som danske virksomheder er med til at skabe”, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, og tilføjer: 

“Danske virksomheder kan hjælpe Malaysia til at bruge mindre vand og medicin samt anvende færre kemikalier i produktionen. Malaysia skal omstille sig fra traditionelle jorddamme til mere moderne teknologi, hvor vandet genanvendes og hvor optimale forhold for fisk og miljø, og dermed effektiv produktion, er i højsædet”. 

Brug for mere mad men mindre forurening

Han er i disse dage på eksportfremstød i Sydøstasien, og åbner i dag et nyt dansk-malaysisk forum, der skal sikre fodfæste for danske virksomheder som f.eks. Grundfos og OxyGuard International. Det skal styrke eksporten til Malaysia, samtidig med at fiskeproduktionen bliver grønnere.

Og der er et stort potentiale for mere eksport af dansk teknologi og knowhow til Malaysia, da den malaysiske regering ønsker at øge sin produktion af opdrætsfisk fra 530.000 tons om året i dag til 1.760.000 tons.

Jesper Heldbo, der er generalsekretær i AquaCircle, der er et videnscenter stiftet af fiskeopdrættere, institutioner, organisationer og enkeltpersoner med interesse for recirkulationsteknologi i akvakultur, siger:

“Det her forum giver virksomhederne mulighed for at vise vores produkter frem på et attraktivt marked. Samtidig får vi indblik i hvilke udfordringer Malaysia står overfor på akvakultur-området”. 

Han fortsætter: 

“Vi kan hjælpe malaysierne til at producere flere fisk uden at gå på kompromis med miljøet. Landet har allerede en markant akvakulturproduktion, og med den kommende ekspansion forventer vi, at dansk viden, teknologi og foder kan indgå i en mere bæredygtig malaysisk produktion i årene fremover”.

De næste dage tager otte danske virksomheder sammen med Miljøstyrelsen og Miljø- og Fødevareministeriets statskonsulent i Malaysia rundt i landet og ser på de lokale udfordringer.