Erstatning på vej til ofre for politi-massakre i Sydafrika

Laurits Holdt

Regeringen i Sydafrika har meddelt, at den nu er parat til at betale erstatning til dem, der blev såret og efterladte til de, der blev dræbt, da politiet i august 2012 skød mod demonstranter ved platinminen i Marikana. Det skriver Deutche Welle (DW).

Arbejderne i og omkring minen, der bleve drevet af det multinationale selskab Lonmin, havde i længere tid strejket for at få mere i løn. 

Den 16. august stødte strejkende sammen med politiet, som åbnede ild og dræbte 34 personer og sårede 78. 

I 2015 placerede en officiel rapport ansvaret for massakren hos politiet. Rapporten konkluderede  bl.a. at politiets planlægning af indsatsen overfor de strejkende havde været alt for dårlig og at det var en af hovedårsagerne til betjentene mistede kontrollen over situationen og begyndte at skyde.

Ifølge rapporten var flere at de strejkende bevæbnede. Men de, der bar våben var blandet med hundreder af andre og det var derfor ikke muligt for politiet at komme til at afvæbne dem. Derfor skulle politiet have holdt sig tilbage, lød det i rapporten.

Organisationer, der repræsenterer ofrene og de efterladte har i flere år krævet erstatning.

Der er afsat et beløb på 1,17 milliarder rand, hvilket svarer til ca. 631 millioner danske kroner, til erstatningerne. 

Ifølge DW skal erstatningerne dække 652 individuelle søgsmål, som nu skal forhandles individuelt.

Sagen er et åbent sår i Sydafrikas nyere historie, for hverken tidligere eller senere er så mange blevet dræbt under en politiaktion – selv ikke under det repressive apartheid-regime, hvor den hvide minoritet undertrykte den sorte majoritetsbefolkning.