Fængslede iranske kunstnere: ”Glem os ikke”

De tre fængslede iranske kunstnere, som i øjeblikket afsoner en dom på tre år for anti-statslig propaganda.
Foto: Freemuse.org
Forfatter billede

Sagen kort

Oktober 2013: De tre kunstnere arresteres og udsættes under isolationsfængsling for massivt pres for at lave fabrikerede tilståelser på TV.

Maj 2015: De idømmes hver seks års fængsel og bøder på cirka 66.700 dollars for ”fornærmelse af det hellige” samt at drive ”propaganda mod staten”.

Januar 2016: I forbindelse med appelsagen protesterer 16 menneskerettighedsorganisationer og 165 iranske kunstnere.

Februar 2016: Appeldomstolen stadfæster dommen, men nedsætter straffen til tre års fængsel og en bøde på 6.000 dollars.

Juni 2016: De tre fængsles.

September 2016: Rajabian-brødrene går i to ugers sultstrejke. De loves forbedringer, men intet er sket.

I et brev til kunstnere verden over appellerer to iranske brødre, musikeren Mehdi Rajabian og filmmageren Hossein Rajabian, til, at verdens kunstnere i solidaritet vil hjælpe med at skabe opmærksomhed omkring deres og en tredje kunstners uretmæssige fængsling og dårlige behandling:

”Vi opfordrer alle kunstnere verden over til at vise deres protest over vores behandling [at blive nægtet adgang til juridisk bistand og lægebehandling] på en fredelig måde, som er en kunstner værdig… Stå sammen med os, og glem os ikke, for at blive glemt er menneskets største smerte,” skriver de blandt andet.

 

Rabijan-brødrenes brev fra fængslet


Foto: Freemuse.org

 

Flere kunstnere overvejer at forlade Iran

Hos organisationen Freemuse, der arbejder for at sikre udøvende kunstneres rettigheder verden over, ser man med stor bekymring sagen som en del af en  alarmerende udvikling for kunstnere i Iran.

”Vi oplever, at der er en stigning i forfølgelsen af udøvende kunstnere i Iran, som skaber frygt i miljøet. Vi er i kontakt med flere kunstnere, som bliver kaldt ind til forhør og overvejer, om de er nødt til at forlade landet”, fortæller Magnus Ag fra Freemuse til Globalnyt.

Ifølge Amnesty International blev de tre kunstnere i forbindelse med deres arrestation tilbage i 2013 varetægtsfængslet i to måneder og udsat for voldelige afhøringer og elektrochok for at frembringe tilståelser. Disse blev senere blev brugt under retssagerne mod dem.

I strid med internationale konventioner

I brevet beskriver brødrene endvidere, hvordan de er blevet nægtet lægehjælp og adgang til basale juridiske rettigheder. Hvis deres forhold ikke forbedres, har de over for myndighederne varslet, at de vil genoptage den sultestrejke, de begyndte i september.

”Det er en meget alvorlig sag, fordi de er fængslet som direkte resultat af deres kunstneriske virke,” siger Magnus Ag til Globalnyt og fortsætter:

“Det er i strid med, at Iran har underskrevet internationale menneskerettighedskonventioner, hvor landet blandt andet forpligter sig til at respektere ytringsfrihed og fængsledes rettigheder. Det burde i sig selv være grund nok til løslade kunstnerne. Udover at de aldrig skulle være fængslet i første omgang.”

Fordømmelse fra FN

Sagen vækker nu også international bekymring. To af FNs særlige rapportører for kulturelle rettigheder og for ytringsfrihed har appelleret til de iranske myndigheder om at frigive de fængslede. Dette bakkes op af FNs særlige rapportører for henholdsvis Iran og for tortur.

Hvorvidt en øget international opmærksomhed omkring kunstnernes sag kan være med til at sætte fokus på Irans øvrige behandling af kunstnere, er uvist. Ifølge Freemuses årlige rapport over forhold for kunstnere over hele verden, indtager Iran sammen med Rusland en delt andenplads over verdens mest undertrykkende lande – kun overgået af Kina.

Ønsker man at deltage i protesten over kunstnernes fængsling og forhold, kan man gøre det via #ArtIsNotACrime

Rettelse 4.11.2016: Det forlyder fra Amnesty International og Freemuse, at selvom alle tre kunstnere fik stadfæstet deres dom i februar 2016, er det kun de to Rajabian-brøde, der i juni 2016 blev fængslet. Den tredje kunstner, musikeren Yousef Imadi, er fortsat fri, og det er uvist, om han vil blive fængslet på et senere tidspunkt. Amnesty International og Freemuse arbejder fortsat på at få løsladt Rajabian-brødrene.