Fem år for Det Danske Hus – Palæstina er andet og mere end konflikt

19242540268_5bd9224030_z
Det danske hus i Palæstina i Ramallahs Dar Ibrahim Street.
Foto: DHIP
Laurits Holdt

”Når man lever og arbejder på Vestbredden, er det simpelthen ikke muligt at adskille kultur og politisk kontekst. En række koncerter i Ramallah blev for nyligt aflyst, fordi musikerne blev nægtet adgang. Streetart og graffiti er i høj grad båret af ideologi og i øvrigt ofte malet direkte på den såkaldte ’separation wall – ordet Palæstina er i sig selv et politisk statement også på kulturområdet,” siger direktør i det Danske hus i Palæstina, Lone Bildsøe Lassen i en pressemeddelelse fra DHIP.

Vestbredden har været præget af en række voldsomme begivenheder over de seneste måneder.

Episoder som et brandattentat, der har kostet en halvanden år gammel palæstinensisk dreng og hans forældre livet, nedrivninger af palæstinensiske hjem og overtagelse af palæstinensiske boliger på Vestbredden og i Jerusalem og en række skudepisoder og sammenstød bl.a. ved Kalandia check point, i Jenin og omkring Al-Aqsa moskeen i Jerusalem.

”Konflikten er altid nærværende, og det er vi bevidste om. Men vi oplever et andet Palæstina, der er stort set ukendt for verden udenfor. Hvem har hørt om den perlerække af kulturfestivaler, der har præget Ramallah henover sommeren? Hvem hører om udfordringerne for en klassisk musikskole eller et gadecirkus, der tager et socialt ansvar for unge palæstinensere? Hvem har hørt om det brogede lokale medielandskab og de engagerede journalister, der præger debatten på Vestbredden,” siger Lone Bildsøe Lassen.

Det Danske hus i Palæstina har projekter, volontører og samarbejdspartnere over det meste af den palæstinensiske Vestbred.

”Jeg er i gang med at udvikle organisationen, og det sker med afsæt i det enorme netværk og den store velvilje huset har opbygget. Det er ikke sket gennem lukkede kulturarrangementer med indbudt publikum, men gennem en altid åben dør i huset og vores arbejde i landsbyer, flygtningelejre og med lokale partnere,” siger Lone Bildsøe Lassen.

Det Danske Hus i Palæstina har i 2015 et budget på tre millioner kr. I år gennemføres seks større kulturudvekslingsprojekter som Journalist Exchange med i alt 16 danske og palæstinensiske journalister, Palestine photo marathon med mere end 100 fotografer fra Vestbredden og Gaza og løbende koncerter, debatarrangementer, filmfremvisninger med tusindvis af deltagere.

Det Danske Hus i Palæstina kom på finansloven i 2014. Lone Bildsøe Lassen overtog direktørposten i foråret 2015. Det Danske Hus i Palæstina har danske og palæstinensiske medarbejdere, samarbejdspartnere og deltagere i events og projekter.

Læs mere om Det danske hus i Palæstina