Helle Thorning mødt af dansende masaier, som nu får vand

Forfatter billede

Thomas Jazrawi skriver fra Arusha

Helle Thorning-Schmidt blev mødt af dansende og farvestrålende klædte masaier i Tanzania, da statsministeren torsdag gæstede et projekt bistået af CARE Danmark.

En lille landsby i det nordlige Tanzania var rammen for den fremtrædende danske gæst og hun blev fejret på ægte Masai-maner med traditionel masaidans og masser af sang.

Projektets formål er dog mere alvorligt: Det skal sikre mere rent vand til masaierne og det får især Masai-kvinderne glæde af. For normalt er det dem, der står for at hente vandet.

“Jeg har mødt nogle kvinder her, som har et rigtigt hårdt liv. Et af deres største problemer er at få vand. Mange af dem går 6-8 timer efter vand, nogle af dem med børnene på ryggen”, siger statsministeren til U-landsnyt.dk

Statsministeren holdt et særligt møde med masai-kvinder í et telt, og mænd blev bedt om at træde lidt tilbage.

Dæmning skal sikre vand

Den oprindelige plan i landsbyen var at lave en brønd.

Prins Joachim var som protektor for CARE Danmark involveret heri, men det viste sig, at grundvandet ligger for dybt i området, fortæller Paul Daniels, landedirektør i Tanzania for CARE.

I stedet har man valgt at anlægge en dæmning, der skal holde på vandet og dermed sikre bedre adgang til det i længere tidsrum.

Der lever omkring 3.000 masaier i området, som får glæde af vandet.

Manglen på vand skyldes ifølge Daniels tørke på grund af klimaet: “Projektet hjælper med at lindre følgerne af klimaforandringerne her”, siger han til U-landsnyt.dk

Dæmningen, der skal lette tilværelsen for masaierne, forventes færdig om et års tid.

Masaierne har selv bestemt

Paul Daniels forklarer, at masaierne har været medbestemmende i hele processen. En af de store udfordringer har været dæmningens placering.

“Der lever en del forskellige stammer i området, og alle ville have den tæt på netop deres hjem”, anfører han.

Den endelige beslutning har masaierne selv taget i samarbejde med de lokale myndigheder.

De er derfor blevet enige om placeringen til trods for mange strategiske uenigheder.

“Masaierne har deres egne demokratiske institutioner. CARE har udelukkende rådgivet om processen”, gør han gældende.

Helle Thorning har fokus på kvinderne

Statsministeren tog en rundtur i den lille landsby, hvor mange af de masaier, der ikke deltog i festparaden, sad i skyggen i den bagende hede. De var alle klædt i deres traditionelle beklædning i rød og blå.

Statsministeren fik et indtryk af de problemer, som præger dagligdagen for nogle af de mest marginaliserede i Tanzania.

“Selv om der er gjort ganske meget for den almindelige velfærdsservices her i Tanzania, er der stadig store problemer”, siger Helle Thorning til U-landsnyt.dk

Hun mener, at bedre adgang til vand kan hjælpe kvinder på flere måder:

“Et så basalt problem som vand bliver hurtigt også en hurdle for, at pigerne kan komme i skole”, siger hun til U-landsnyt.dk.

Thomas Jazrawi dækker statsministerens besøg i Tanzania for U-landsnyt.dk