Israelske soldater modtager frihedspris i København

6873875104_4a5b5df229_o
Breaking the Silence i Hebron, Israel
Foto: Tali C./Flickr
Forfatter billede

Tidligere israelske soldater, der bryder tavsheden, er blevet hædret med en fornem pris i København. Det drejer sig om organisationen Breaking the Silence, som modtog PL-Fondens Frihedspris af Højesteretspræsident Poul Søgaard, der er formand for PL-Fondens bestyrelse.

Organisationen har siden 2004 udgivet tidligere israelske soldaters personlige beretninger om deres værnepligt i de besatte palæstinensiske områder og de menneskerettighedskrænkelser, de der har været vidne til.

Poul Søgaard lagde i sin tale til Breaking the Silence-stifterne mandag aften ud med at understrege, at motivationen for at uddele prisen ikke handler om religiøs baggrund, om politisk ståsted, højre eller venstre men slet og ret ”rigtigt og forkert”.

Han fremhævede betydningen af Breaking the Silence’ arbejde.

”Menneskerettigheder handler om friheden til liv, frihed til at organisere sig, til at tale og til at lytte,” sagde Poul Søgaard blandt andet og tilføjede:

”Det er, hvad ethvert samfund fortjener. Det er, hvad Israel fortjener. Men som Breaking the Silence har dokumenteret: Det er også, hvad bosættelsen og de militære overgreb forhindrer palæstinensere på Vestbredden i at opnå.”

Deres åbenhed sætter i disse måneder organisationen under et stigende pres i hjemlandet.

”I disse dage forsøger regeringen i Vest-Jerusalem endda at forbyde og forhindre skoler og uddannelsesinstitutioner i at invitere Breaking the Silence ud til dem for at holde oplæg,” sagde han i sin tale.

Derfor var organisationens administrerende direktør Yuli Novak nødt til at blive hjemme og forsøge at afbøde presset. En fortsat kamp for menneskerettigheder, som Poul Søgaard betonede vigtigheden af:

”Vi mener, det vil være klogere og mere ansvarligt at forstå det sande budskab fra Breaking the Silence: Undertrykkelse af en civilbefolkning vil aldrig gøre noget godt for dit – eller noget andet – land,” sagde Poul Søgaard.

En af modtagerne i København var Achiya Schatz, der er talsmand for organisationen.

”Det er helt utroligt, at fonden og højesteretspræsidenten giver os denne pris og anerkender betydningen af vores arbejde. Særligt i denne tid er prisen vigtig for os.”

Organisationen er partner med Folkekirkens Nødhjælp, og Antony Grange, der er landedirektør for Folkekirkens Nødhjælp i Israel og Palæstina, fortæller, at man er imponeret over de mange års arbejde for at belyse virkeligheden i de besatte palæstinensiske områder.

”Vi er meget stolte over anerkendelsen, og den kommer på det helt rigtige tidspunkt. Breaking the Silence gør et fantastisk godt arbejde for at afdække overtrædelser af menneskerettigheder og den humanitære folkeret.”

Prisen er givet af PL-fonden, der blev stiftet af modstandsmand Poul Lauritzen i 1984, og ifølge fonden støtter den ”personer og organisationer, der med udgangspunkt i FN’s menneskerettighedskonvention, kæmper for at styrke menneskerettigheder globalt og lokalt.”