Magten drog sydpå hos Emmaus

emmaus
Patrick Atohoun.
Foto: Jørgen Olsen
Forfatter billede

Patrick Atohoun er uddannet biolog, økonom og planlægger og har gjort flittigt brug af alle tre uddannelser som daglig leder af Emmaus-organisationen i Pahou, som ligger midt mellem Benins største by, Cotonou, og historiens største slaveudskibningshavn, Ouidah.

Atohoun fungerer desuden som leder af projektet for vandforsyning, sanitet og organisation i og omkring Nokoué-søen.

Atohoun regner sig som elev af Isidore de Souza, som både introducerede Emmaus i Benin og havde en hovedrolle i landets demokratisering.

Som ny formand for Emmaus International må han regne med at overlade det meste af de førnævnte ansvarsområder til andre – erfaringerne viser, at bevægelsens formand højst kan regne med at tilbringe en fjerdedel af sin tid på sin hjemmefront, presset ind mellem møder i bevægelsens organer og besøg til nogle af de 338 medlemsorganisationer.

Patrick Atohoun blev valgt uden modkandidater og er den første ikke-europæer på posten i bevægelsen, som regnes for stiftet i 1949 af franskmanden Henri Grouès, kendt som Abbé Pierre.

Manifest og vedtægter så dog først dagens lys i 1969 og 1971, og frem til i dag har en schweizer, en hollænder, to italienere og en franskmand efterfulgt hinanden i spidsen for organisationen.

Bevægelsen forsøger at nå de allerfattigste, samtidig med at der stilles to krav til alle medlemsforeninger og projekter: At der skal indgå indkomstskabende aktiviteter til styrkelse af uafhængighed, og at der opbygges folkelig forankring i hvert enkelt nærområde.

Måtte knibe sig i armen

Formanden indgår i et forretningsudvalg med otte medlemmer, valgt af og blandt en styrelse med i alt 25 personer, dvs. formanden, fire valgt af region Asien, fire valgt af region Afrika, andre fire valgt af region Amerika og 12 valgt af region Europa.

I en årrække har der været tradition for, at styrelsen valgte fem europæere og én fra hver af de andre regioner til forretningsudvalget. De næsten 400 fremmødte på generalforsamlingen kneb sig mere end en gang i armen, da navnene på det nye forretningsudvalg blev læst op:

  1. næstformand Juan Melquiades, Peru.
  2. næstformand Moon Sharma, Indien.

Sekretær Koné Nanteque. Elfenbenskysten.

Kasserer Hélène Sayad, Libanon.

Først som menige medlemmer finder man to europæere: Paul Matthews fra Storbritannien og Hans van Beek, som bor i Frankrig, men er født i Holland. Det tredje menige medlem af forretningsudvalget for de næste fire år er Gloria Zuluaga fra Colombia.

Sammensætningen af styrelse og forretningsudvalget skal ses i lyset af, at der er syv medlemsorganisationer i Asien, 15 i Afrika, 30 i Amerika (to i USA og 28 i Sydamerika), og de resterende 286 er europæiske. Af de ca. 35.000 personer, som arbejder regelmæssigt i bevægelsen, er over halvdelen franskmænd.

Mindst ét internationalt netværk er stadig foran Emmaus, når det gælder indflydelse til de sydlige organisationer, eftersom ActionAid har sit sekretariat placeret i Johannesburg i Sydafrika. Emmaus International samt Emmaus Europa og Emmaus Frankrig deler en opgang i en betonblok i Montreuil, en østlig forstad til Paris, og her bliver man nok boende længe endnu. 

I Emmaus Internationals generalforsamling deltog fra Danmark Julien Kalimira Mzee Murhula og Jørgen Olsen.

Sluterklæring fra generalforsamlingen og mange andre oplysninger kan findes på Emmaus hjemmeside.