Massive skovbrande i Indonesien bekæmpes af almindelige PC brugere

Satellit billede af tåge i Sydøstasien
Foto: NASA Earth Observatory
Forfatter billede

Antallet af skovbrande i Indonesien nåede nye rekorder i denne måned, hvilket medfører en tyk tåge af giftig røg, der indhyller byer i hele Indonesien og i flere omkringliggende lande.

Skovbrandene sker ikke længere kun naturligt, men opstår ofte i forbindelse med udvidelser af industrielle plantager i Indonesien.

Sumatra er værst ramt hvor over halvdelen af brandene er indtruffet på kulstofrige tørvemoser, der bidrager til den ekstremt dårlig luftkvalitet i regionen og udleder enorme mængder af drivhusgasser i atmosfæren.

Skovbrande forekommer nu hele året rundt
Brande i skove og tidligere skovområder forekommer naturligt hvert år i Indonesien, i den tørre periode af året.

Men den tåge der spreder sig til andre lande, er ikke længere udelukkende begrænset til tørketiden. Desuden er den blevet langt hyppigere, som følge af skovrydning af tørvemoser.

Brande opstår ofte i forbindelse med landkoncessioner, hvor skov ulovligt bliver fældet og afbrændt. Herefter erstattes den tidligere skov af palmeolie og papirmasse plantager, som er big business i Sydøstasien.

Afbrændingerne skaber ikke kun problemer for befolkningen i regionen. Habitater for stærkt truede dyrearter som f.eks. orangutang og sumatra tigeren bliver også ryddet af ilden. 

Crowdsourcing analysere satellitdata
En ny kampagne fra crowdsourcing hjemmesiden Tomnod og Global Forest Watch giver nu mulighed for at hjælpe til hjemmefra sin egen computer, ved at analysere satellitbilleder og identificere hvor det brænder.

Massive landområder med potentielt tusindvis af brande og spor efter tidligere brande, kan ses tydeligt på satellitbillederne. Billederne der kan bruges som bevis under retsforfølgelsen af de formodede gerningsmænd.

Problemet er at der er kæmpe store områder at analysere. Tomnods estimerer at de aktuelle billeder vil tage en enkelt person op til 10 uger til at analysere. Og der er mange flere billeder på vej.

På Tomnods hjemmeside kan man gennemsøge de nyeste satellitbilleder og “tagge” hver brand og synlige spor efter tidligere brande.

Dette gør det muligt for de Indonesiske myndigheder at prioritere at gennemgå de mærkede billeder, og dermed hurtigere identificere og reagere på de ulovlige skovrydninger.

Tidligere succes med crowdsourcing i katastrofe områder
Crowdsourcing platformen Tomnod har tidligere gjort det muligt at bidrage til hjælpeaktioner i forbindelse med andre katastrofer.

“Vi har i dag over 1 million medlemmer af vores Tomnod community, der rutinemæssigt frivilligt bidrager med tid til at identificere objekter og aktivitet i satellitbilleder”. skriver Tony Frazier fra Tomnod i en blog.

”Hastigheden og omfanget har gjort os i stand til at opnå geospatiale oplysninger af høj kvalitet. For eksempel efter jordskælvet i Nepal har ca. 60.000 frivillige opdaget over 1 million genstande i form af ødelagte bygninger, veje og broer i en periode på et par uger”.

Har du lyst til at bidrage til kampagnen kan du klikke dig ind på Tomnods hjemmeside, og gennemse satellitbilleder fra Indonesien her:

http://www.tomnod.com/campaign/globalforestwatch_indonesia_2015/map/4jkxhy6g