Mogens Blom – diplomat og forfatter – fylder 60

mogens_blom
Forfatter billede

Fødselaren var fra 2003 og ni år frem tilknyttet regeringens særlige bistandspulje for Mellemøsten og Nordafrika, Det Arabiske Initiativ (DAI), som han blev det faglige ankerpunkt for.

Det blev derfor til jævnlige rejser i regionen og en plads på første række, da udenrigsministeriet håndterede krisen om Muhammed-tegningerne i 2006-07.

Han har mødt Det Muslimske Broderskab såvel som de unge på Tahrir-pladsen i Kairo under det nu visnede Arabiske Forår ligesom han befandt sig på Radisson SAS-hotellet i Jordans hovedstad, Amman, da det blev bombet i 2005 (mere længere nede).

Se også interview med ham, da han forlod DAI i september 2012 på

og blev efterfulgt af Julie Pruzan-Jørgensen – mere om hende her

To års ophold som u-landsfrivilig for Mellemfolkeligt Samvirke i Mozambique i Sydøstafrika (1983-85) tændte hans interesse for u-landsarbejdet og førte til Internationale udviklingsstudier på Roskilde Universitetscenter, hvorfra han blev cand.scient.soc. i 1991.

Fra 1991 til 96 var han i bistands- og solidaritetsorganisationen IBIS, hvor han arbejdede med projekter i Mozambique og Sydafrika.

Mogens Blom blev ansat i Udenrigsministeriet i 1996, hvor han beskæftigede sig med Danidas udviklingsprojekter for menneskerettigheder og demokratisering og var med til at skrive den første strategi for støtten til NGOerne.

Fra 2003 blev han så involveret i regeringens nye Arabiske Initiativ, lanceret af dav. udenrigsminister Per Stig Møller (K).

Læs en vurdering af de første ti år med Det Arabiske Initiativ her

og nedslag i initiativets første ti år (2003-2013) her

Samt DAIs tilbageblik på et noget dystert 2015 her

Diplomat – og forfatter

Ved siden af diplomaten er der en helt anden side af dagens fødselar. Han er forfatter.

Mogens Blom debuterede allerede som 27-årig med spændingsromanen ”Dræbt af en vildfaren kugle”. Året efter fulgte ”Aftenholdet”.

Begge romaner blev udgivet i serien ”En spændingsroman fra Vindrose”, hvor forlægger Erik Vagn Jensen præsenterede den nye bølge af samfundskritiske romaner fra Norden.

I 2009 udgav han trilleren ”Naboerne fra Bagdad”. Romanen forgår på Nørrebro i København med bandekrig, konflikter i det irakiske eksilmiljø og politiske magtkampe på Christiansborg.

I 2014 kom “Gidsel i Amman” som første bind i en serie om agenten Maiken Tarp. Som ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste arbejder hun dagligt for at afdække terrortruslen, og serien tegner et billede af de mange konflikter og dilemmaer i forholdet mellem Vesten og Mellemøsten.

“Arven fra Basra” (2016) er en politisk thriller og andet selvstændige bind i serien om Maiken Tarp.

Hvorfor nu om Mellemøsten?

“Jeg har i ti år arbejdet med Mellemøsten som seniorrådgiver i Udenrigsministeriet. Oplevelser fra disse år, de mange mennesker jeg har mødt og de store dilemmaer i forholdet mellem Vesten og Mellemøsten bruger jeg som bagtæppe for arbejdet med serien om Maiken Tarp”, har han forklaret.

Uforvarende tæt på døden i Amman

Som det fremgår af et interview med BT i oktober 2014 kom den konflkt meget tæt på forfatteren selv under et ophold i Jordans hovedstad, Amman, for godt ti år siden:

Han overvejede kort, om han skulle gå ned i SAS Radissonhotellets restaurant i Amman, men besluttede at blive på sit værelse og bestilte i stedet roomservice. Mogens Blom opholdt sig alligevel alene på hotellet.

En klog eller heldig beslutning. Kort efter opkaldet til hotelreceptionen den 9. november 2005 hørte han et brag.

Det skulle snart vise sig, at der var sprunget en bombe i et lokale i stueetagen, hvor 30 lokale var samlet til bryllup. Havde Blom været i nærheden af byllupssalen, kunne han have været død i dag.

Bag bomben – og to andre – der sprang samme aften i Amman, stod Abu Musab az-Zarqawi, leder for al-Qaeda (Iraks forløber for Islamisk Stat, red.), ligesom han stod bag andre terrorhandlinger.

“Det, der har slået mig på mine rejser i Mellemøsten, er den dybe mistillidskløft, der er mellem os, Danmark og Vesten, og dem på den anden side”, sagde han i interviewet med BT.

“Vi har en idé om, at vi er ved at blive invaderet, truet på vores menneskerettigheder og troen på ytringsfriheden”.

“I Mellemøsten har de en anden virkelighedsopfattelse. De ser, at de er under angreb, Vesten ønsker deres olie. Vesten ønsker at ødelægge islam – lægge vore værdinormer ned over dem”.

“For os i Vesten ser Mellemøsten ud som kaos, ensretning og middelalder, synes vi. Den stereotyp er heldigvis ikke rigtig”.

“Jeg har mødt en masse spændende mennesker på mine rejser, som ser de samme film og hører samme musik som jeg, som har en bred horisont, og som med stort mod prøver at reformere den del af verden”, anførte han overfor BT.

Mogens Blom CV (kort version)

1956 født, vokser op i Lyngby, nord for København
1974  Student Gladsaxe Gymnasium
1975 – 1980 Boligaktivist, Nørrebro
1976 – 1977 Værnepligtig, Antvorskov kaserne, Slagelse
1981  Udlært Maskinarbejder, B&W Motorfabrik, Christianshavn
1983  Udgiver “Dræbt af en vildfaren kugle”, Forlaget Vindrose
1984  Udgiver “Aftenholdet”, Forlaget Vindrose
1983 – 1985  U-landsfrivillig, Mozambique
1991  Kandidat fra Roskilde Universitets Center, Internationale Udviklingsstudier
1991  Ansat i u-landsorganisationen Ibis
Arbejder med projekter i Mozambique og Sydafrika
1996  Ansat i Udenrigsministeriet
Arbejder med projekter i Afrika og Asien
2005  Flyttet til Udenrigsministeriets Mellemøstkontor
Faglig ansvarlig for udenrigsministeriets ”Arabiske Initiativ”
2009  “Naboerne i Bagdad”, Forlaget Sohn
2013 – 2014 National ekspert, EU kommissionen, Bruxelles
2014  Udgiver “Gidsel i Amman”, Forlaget Lindhardt og Ringhof

Bosat i Søborg. Gift og har tre børn, en teenager og to voksne børn.