Mundkurv til sundhedspersonale i australske flygtningecentre

Laurits Holdt

Australien har indført en lov, der betyder at folk, der arbejder i landets modtagelsescentre for flygtninge, har forbud mod at fortælle om, hvad der foregår i centrene, skriver BBC.

Centrene ligger i bl.a. Papua Ny Guinea nord for Australien og stillehavsøen Nauru.

Læs også: Australien sender alle bådflygtninge til Papua Ny Guinea (U-landsnyt.dk 19.08.2013)

En psykiater, der i tre år var leder af centrenes afdeling for mental sundhed, fortæller til BBC, at myndighederne bad ham fjerne oplysninger om de mange tilfælde af psykisk sygdom blandt børn fra hans rapporter. Han blev også bedt om at slette sine konklusioner, der kædede psykiske problemer sammen med langvarig indespæring.

Senere, fortæller han, fik han også forbud mod at bruge sine data om sundhedstilstanden i centrene i sine publikationer og præsentationer.

Asylansøgere, der forsøger at komme til Australien med båd, bliver sendt til et af modtagelsescentrene. Og hvis de får tilkendt asyl, få de ikke lov at komme til Australien. Landet har nemlig indgået aftaler med Papua Ny Guinea og Nauru om, at de tager sig af dem – mod betaling fra Australien.

Læs også: Stillehavsnationen Nauru vil ikke lade Amnesty besøge flygtninge (U-landsnyt.dk 29.04.2014)

Risikerer fængsel

Loven betyder, at ”betroede medarbejdere” kan få op til to års fængsel, hvis de røber fortrolige oplysninger om flygtningecentrene. Det har medført protester fra sygeplejesker og læger flere steder i Australien.

Flere faglige organisationer har beskyldt regeringen for at forsøge at lukke munden på sundhedsmedarbejderne.

Kritikere mener desuden, at loven blot er ét element i ”hemmelighed-kultur”, der omslutter landets politik for at stoppe strømmen af asylansøgere, der ankommer over havet.

Landets grænse- og immigrationsmyndighed afviser, at det forsøger at skjule informationer og siger ifølge BBC, at loven handler om operationel sikkerhed i centrene.

Der er bred politisk enighed om loven, der også støttes af Arbejderpartiet, der udgør oppositionen til den konservative regering under Tony Abbott.

En følge af, at flygtningecentrene ligger langt fra Australien og en svære at få adgang til samt at flere ansatte i centrene kommer fra andre lande end Australien er, at læger og sygeplejesker har været en hovedkilde til oplysninger om forholdene.

Læs også: Australien eksporterer flygtninge til usle lejre i nabolande (U-landsnyt.dk 28.11.2013)

Der slipper ikke meget ud til offentligheden om forholdene i centrene. Men tidligere har FN's organisation for flygtninge, UNHCR, kritiseret Australien for de dårlige forhold der bydes asylansøgerne.