Nyt værktøj kan mindske skovrydning i forbindelse med palmeolie produktion

Nyplantet palmeolieplantage i tørvemose på det centrale Kalimantan, Borneo, Indonesien
Foto: Glenn Hurowitz, Flick
Forfatter billede

Ifølge World Resources Institute (WRI) kan en analyse af skove og plantager nær palmeoliemøller kan hjælpe med at identificere skovrydning – og hjælpe med at forhindre det.

Omkring 85 % af al palmeolie produceres i dag i Indonesien og Malaysia. Palmeolieproduktion er ofte forbundet med skovrydning og brande – og dertilhørende fortrængning af landbefolkningen, ulovlige jordopkøb og konflikter over landrettigheder mm.

Men WRI skriver at et nyt analyse værktøj fra Global Forest Watch kan være med til at nedbringe skovrydningen.

"Dette værktøj kombinerer tidligere utilgængelige data og en banebrydende satellitovervågningsteknologi til at vise virksomheder præcis, hvor de skal fokusere indsatsen for at nå deres mål for bæredygtighed. Det vil ikke ske over natten, men værktøjet kan pege virksomheder i den rigtige retning" udtaler Crystal Davis, direktør for Global Forest Watch til WRI.

Virksomheder har mål om nedsat skovrydning ved palmeolieproduktion

Mange virksomheder har at et mål om at fjerne skovrydning fra deres forsyningskæder. Forum Consumer Goods, som repræsenterer 400 virksomheder, annoncerede i 2010 et mål om at opnå nul netto skovrydning i 2020 skriver WRI.

Men det er de færreste virksomheder der kan spore deres palmeolie til plantage niveau, hvor skovrydning foregår i praksis.

Palmeolie er en vegetabilsk olie, som er udvundet af palmens frugtkød. Olien udvindes ved presning og centrifugering af frugterne i særlige møller.

Og de fleste virksomheder har data om de industrielle møller, hvor olien forarbejdes. Oliepalme frugterne bliver typisk behandlet indenfor en 50 km radius af hvor de er dyrket, da olien skal behandles umiddelbart efter høst. Og med den viden kan man vurdere det omkringliggende områdes risiko for skovrydning.

”Værktøjet, PALM Risk Tool udfører en automatisk analyse af satellitbilleder og andre geodata indenfor 50 km af hver mølle for at bestemme trusselniveauet mod skovene i nærheden.”

”Det rangerer så hver mølle efter lav, medium eller høj risiko baseret på tidligere adfærd og nærhed til skove, kulstofrige tørvejorde, skovbrande, og beskyttede områder” skriver WRI.

Certificering lig en ansvarlig palmeolieproduktion?

WRI skriver at der er et øget pres på virksomheder som ikke overvåger deres produktion for skovrydninger. I april blev IOI, en stor palmeolie leverandør, suspenderet fra at bruge Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) certificering efter talrige beskyldninger om skovrydning og arbejdsrettighedskrænkelser.

Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO) er en organisation der opstiller kriterier for bæredygtig palmeolie og består af interessenter fra producenter til interesseorganisationer, som World Wildlife Fund.

Greenpeace har tidligere kritiseret RSPO certificeringen for ikke at være tilstrækkelig. Standarden er frivillig og Greenpeaces undersøgelser viser signifikant skovrydning i koncessioner der i dag ejes af RSPO medlemmer.

WRI håber at det nye PALM Risk Tool vil være med til at gøre det lettere at foretage detaljerede risikovurderinger og arbejde sammen med møller og producenter der opfattes at være i høj risiko for at forbedre skovforvaltning og nå målene om nedsættelse af skovrydning.