Resultatet af det amerikanske valg får følelserne frem på klimatopmøde

Forfatter billede

MARRAKECH: Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump er efter al sandsynlighed nu valgt som den næste amerikanske leder i en sejr over modstanderen Hillary Clinton.

På FN’s klimatopmøde COP22 giver valgresultatet anledning til mange spekulationer og bekymringer om USA's fremtidige klimaindsats og ikke mindst for de kommende klimaforhandlinger, som finder sted blandt verdens ledere og klimaforhandlere i disse to uger.

Klimaskeptikeren Trump

Trump er i klimasammenhænge kendt for at være en stor klimaskeptiker. Han har i flere taler og ikke mindst via twitter kaldt klimaforandringer for et stort svindelnummer sat i værk for at skade den amerikanske konkurrenceevne.

Det er derfor heller ikke nogen overraskelse, at han ikke er nogen stor støtte af Paris-aftalen indgået sidste år mellem 197 lande. I et interview sidste år proklamerede han ifølge Climate Change News, at klimaaftalen var særdeles uretfærdig for USA, og at han som minimum ville forsøge at genforhandle USA’s forpligtelser i den internationale aftale.

Mattias Söderberg, rådgiver ved Folkekirkens Nødhjælp, udtaler oven på nattens valgresultat: ”Trump er jo desværre ikke kendt for at have et stort fokus på klima. Han har flere gange talt om at han vil trække USA ud af Paris aftalen, og standse klimainitiativer som Obama har startet op.”

Det nuværende politiske klima peger dog i retningen af en større og vedvarende klimaindsats, og den grønne omstilling handler da også om mere end internationale forpligtelser. ”Jeg er dog ikke sikker på at det bliver så nemt for Trump at standse den grønne omstilling. Det tager fire år at forlade Paris aftalen, og selv om Trump selv ikke synes klima er vigtigt, så er der allerede en bølge af voksende engagement, investeringer, innovation og vækst i USA. Den grønne omstillinger er på vej, og kan ikke standses,” siger Söderberg.

Kritiske klimaforhandlinger forsætter

I et pressemøde på COP22 onsdag arrangeret af det amerikanske Climate Action Network var stemningen nedslået, men målrettet.

”Trump bliver en af verdens mest magtfulde mænd, men selv han kan ikke ændre fysikkens love eller overse de stigende havniveauer og de ændrede temperaturer,” siger Alden Meyer, Director of Strategy and Policy, Union of Concerned Scientists. ”Han har truet med at skære ned på de grønne investeringer, som Obama har arbejdet for, men det ændrer ikke at hele verden er på vej mod en grøn omstilling”.

Der lægges dog også vægt på fra øverste sted, at USA ikke kan trække sig ud af deres forpligtelser indgået i Paris-aftalen, som er kulminationen af mere end 20 års internationale forhandlinger.

Salaheddine Mezouar, Marokkos udenrigsminister og nyvalgt præsident for COP22, udtalte på et pressemøde i sidste uge, at der er ingen muligheder for at ændre på de aftaler, som blev indgået i Paris: ”Vi kan kun bevæge os fremad”, sagde han i hentydning til Trumps tidligere trusler.

Det er derfor også vigtigt, at USA ratificerede aftalen i løbet af Obamas præsidentperiode, da det binder amerikanerne til aftalen. Leder af FN’s klimasekretariat, Patricia Espinosa, har tidligere understreget, at alle lande, der eventuelt vil trække sig ud, skal følge de formelle juridiske procedurer, som tager fire år. I mellemtiden er landet stadig forpligtet til at rapportere tilbage om CO2-udledning og den grønne indsats.

Lise Gade Toppenberg skriver hjem fra COP22, der foregår i Marrakech, Marokko, d. 7-18. november 2016.