S-forslag om asyllejre vækker debatstorm

Forfatter billede

Derefter skal det være op til hvert enkelt vestligt land selv at bestemme, hvor mange flygtninge, man ønsker at tage imod. Resten af flygtningene må blive i lejrene, indtil de kan vende hjem en dag.

Sådan lyder modellen, som Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, fremlægger søndag i Jyllands-Posten.

“Den mest ideelle løsning vil være at lave modtagelejre rundt omkring. Også i nærområderne, hvor alle med behov for beskyttelse og husly kan komme hen. Der skal være ordentlige vilkår, så man på den måde kan udøve sin humanisme der,” siger Henrik Sass Larsen, som nævner sundhedsvæsen, arbejdspladser og et uddannelsessystem som en del af de permanente lejre.

Er der så flygtninge, som finder vej uden om systemet og tager rejsen direkte til Danmark , må de sendes retur til lejren.

Han nævner Algeriet og Libyen som lande, der kunne huse de nye lejre. Men det kan i princippet være alle lande, der vil tage imod betaling fra EU, forklarer han.

Ved at have ordentlige lejre kan Danmarks internationale forpligtelser overholdes lige så godt der, som ved at give flygtninge asyl i Danmark, mener han og definerer modellen som “et mål”. Altså er det ikke et finpudset partiudspil.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener forslaget bør fremlægges i folketingssalen snarest og de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen har ikke svært ved at bakke op om forslaget.

Hvorefter der i teorien står 90 mandater bag det (47 + 37 + 6 = 90).

K-formanden var selv ude med et lignende forslag midt i december, hvor han også gjorde sig til talsmand for ideen med, at man skal søge asyl fra FN-lejre i udlandet, og ikke ved den danske grænse.

De Radikales gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen, advarer imod “interneringslejre” og kalder forslaget “langt uden for skiven”.

Skarp kritik fra Flygtningehjælpen

Socialdemokraternes forslag om at skubbe flygtningepresset sydpå ved at oprette asyllejre i f.eks. Libyen eller Algeriet er ikke blot umuligt at gennemføre.

Det er også et skridt tilbage i kampen for at finde en reel løsning på flygtningeproblemet, mener Andreas Kamm, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

“Der er intet nyt i det, og det er lige så umuligt at forestille sig det som en løsning, som det hele tiden har været”, siger generalsekretæren søndag til DR online.

“For det første er der allerede en hel del flygtninge og flygtningelejre i nærområderne. Det er svært at se, at man skulle bede lande, der allerede er overbebyrdet, om at modtage flere flygtninge. Det ville ikke fungere”, vurderer Andreas Kamm.

“Det er svært at finde et værtsland, som synes, at det her er en god idé. De har allerede mange flygtninge, og hvis de ikke har det, så har de andre problemer, hvis de ligger i de konfliktområder, der er i tankerne her, siger Andreas Kamm.

“En konflikt kan vare i 20 år. Et lejrophold i 20 år er ikke en løsning. Det er en opbevaring, så det har ingen gang på jorden”, mener han.

Henrik Sass Larsen understreger, at der skal være ordentlige vilkår i de permanente lejre, og at der skal være et godt sundhedsvæsen, mulighed for uddannelse og arbejdspladser.

Heller ikke det får Andreas Kamm til at bløde op:

“Lejre med den standard, som der bliver signaleret med forslaget, ville typisk betyde, at befolkningen i sådan en lejr ville have det meget bedre end den oprindelige befolkning i landet, og det ville typisk give anledning til konflikt”.