Saudiske kvinder får ledende topposter på arbejdsmarkedet

Forfatter billede

Saudi-Arabien skriver historie disse dage. For første gang nogensinde har landet udnævnt en kvinde til direktør for den saudiarabiske børs, Tadawul. Sarah Al-Suhaimi overtagen posten efter Khalid Al-Rabiah og står nu i spidsen for den største børs i hele Mellemøsten. Det skriver Khaleej Times.

Saudi-Arabien er kendt for at være et ultra-konservativt land, hvor kvinder ingen rettigheder har. Men de er i gang med en omstrukturering af landets arbejdsmarked, som led i forberedelsen til, at landets olieressourcer løber tør. Som en del af den økonomiske og sociale reform Vision2030, som blev fremlagt i 2016, vil landet øge antallet af saudiske kvinder på arbejdsmarkedet fra de nuværende 22 procent til 30 procent i de kommende år.

Stærke forgangskvinder

Faktisk havde Sarah Al-Suhaimi allerede skrevet sig ind i landets historiebøger i 2014, da hun som chef for investeringsbanken National Commercial Bank blev landets første kvindelige direktør nogensinde. Al-Suhaimi, der er uddannet fra Harvard, har arbejdet i landets finansielle sektor gennem mange år og kan nu sætte sig øverst på skamlen på en meget vigtig post.

Men Al-Suhaimi er ikke den eneste kvinde, der stormer frem på det saudiske arbejdsmarked. Få dage før Al-Suhaimi fik sit nye job, offentliggjorde den engelsksprogede avis Saudi Gazette, at de har udnævnt den kvindelige journalist, Somayya Jabarti, til ny chefredaktør, hvilket også er første gang sådan en post gives til en kvinde i det saudiske kongerige.

Sidst, men ikke mindst, har Rania Mahmoud Nashar indtaget posten som direktør for Samba Financial Group, som er en af landets største banker. Ifølge The Independent har Nashar arbejdet i den finansielle sektor gennem to årtier og haft mange andre stillinger i Samba.

Som ringe i vandet

Langsomt men sikkert bevæger Saudi-Arabien sig mod ligestilling mellem kønnene. Dog må saudiske kvinder stadig ikke køre bil, ikke gifte sig eller forlade landet uden at en mandlig værge har godkendt det.

Men med Vision2030 har Saudi-Arabien sat gang i en proces. De har et ønske om at gøre landet mere moderne og turistvenligt frem mod 2030. Det kan blandet ses ved at det religiøse politi er blevet frataget deres ret til at forfølge og arrestere folk, at kvinder opnåede stemmeret i 2015 og så forelægger der ønsker om en ophørelse af kvindernes kørselsforbud og det mandlige værgemål.

Tidligere på måneden afholdte landet sin første ’Kvindernes Dag’ i Riyadh, som var en tre dage lang konference med diskussioner og oplæg om kvinders rettigheder i landet. Kvindernes Dag skulle derudover også ses som en fejring af de saudiske kvinder og deres vigtighed i samfundet.

Som endnu et skridt på vejen til blødgørelsen af de kulturelle normer i landet, kunne den saudiske udgave af den verdensberømte amerikanske tegneseriefestival Comic Con, for nylig opleves for første gang. Det foregik i Jeddah d. 16.-19. februar. Læs Globalnyts artikel om Saudi Comic Con her.