Senegalesere skal købe musik med SMSer

Musik og film sælges på gaden i afrikanske lande, her i Sierra Leone. Mange musikere og filmskabere kan ikke leve af deres arbejde på grund af piratkopiering.
Foto: William Vest-Lillesøe
Forfatter billede

Link til MusikBi

Man skal ikke gå mange skridt på gaden i en afrikansk storby før man bliver fristet med en buffet af musik og film i plastiklommer til næsten ingen penge. Rihanna, Dolly Parton og Kanye West skal nok overleve Afrikas piratindustri, men for lokale kunstnere er det en anden sag.

Det skal tjenesten MusikBi ændre på, i hvert fald i Senegal. Den er et forsøg på at komme ulovlig piratkopiering til livs, uden dog at være en direkte pendent til Spotify, Apple Music eller Tidal. MusikBi er tilpasset den afrikanske virkelighed, hvor internettet endnu er langsomt og ustabilt og datapriserne højere end i Danmark. I stedet kan man betale direkte ved at sende en SMS i Senegal, mens resten af verden kan købe musiknumre med en PayPal-konto.

Mangel på kulturstøtte

Det er et stort problem i mange udviklingslande, når lokal musik og film sælges ulovligt på gaden eller deles mellem mobiltelefoner via Bluetooth. Mange lokale kunstnere kan ikke leve af deres arbejde, selvom hele landets ungdom danser til deres hits. De heldige sponsoreres af udenlandske kulturinstittuter og ambassader, da offentlige budgetter sjældent indeholder penge til egentlig kulturstøtte. Og det kan være stort set umuligt at opdrive lovlige udgaver af lokalt produceret musik og film, da der mangler organiserede distributionskanaler. Nogle steder løser lokale producenter det problem med deres egne systemer, hvor stempler, ID-numre, underskrifter og stikprøver sikrer, at selv den lokale musikpusher på hjørnet også bidrager til at holde branchen i live.

Men på et kontinent, hvor de færreste har råd til at bruge penge på film og musik, vil hverken stempler eller platforme som MusikBi komme pirateriet til livs. Der er heller ikke mange offentlige ressourcer til at sætte ind overfor det, men de lovlige onlinetjenester kan vise sig at blive populære blandt den voksende afrikanske middelklasse og diasporaer, der gerne betaler nogle kroner for de nyeste hits fra hjemlandet i en ordentlig kvalitet.

Verdensstjerner ombord

Bag platformen står det senegalesiske firma Solid og ved lanceringen var næsten 200 afrikanske kunstnere repræsenteret med et eller flere numre, inklusive verdensstjerner som Youssou N’Dour og Baba Maal.

Sangene koster mellem 300 og 500 CFA francs (svarende til 3,50 til 5,50 kr). Ifølge AFP går 60 procent af indtjeningen fra MusikBi direkte til musikerne.

MusikBi er dog ikke den første afrikanske tjeneste for lovlig download af musik. Adskillige platforme på kontinentet har i årevis tilbudt køb af enkelte numre eller streamingordninger. Se blandt andet denne liste over tjenester.