Tab af skove nærmer sig det største nogensinde

Rydning af skov for industri landbrug. Pursat, Cambodja
Foto: Jacob Krogh Keldsen
Forfatter billede

De 10 lande med den hurtigste acceleration af skovrydning i 2014 er:

  1. Cambodja
  2. Sierra Leone
  3. Madagaskar
  4. Uruguay
  5. Paraguay
  6. Liberia
  7. Guinea
  8. Guinea-Bissau
  9. Vietnam
  10. Malaysia

Verden mistede mere end 18 millioner hektar af trædækket i 2014, et område dobbelt så stort som Portugal, viser nye data fra University of Maryland og Google udgivet af Global Forest Watch (GFW).

De tropiske skove er specielt udsatte og 9,9 millioner hektar blev ryddet i 2014 – og det er over halvdelen af den samlede globale skovrydning.

Stigende efterspørgsel øger presset

De nye data fra GFW viser at trædækket tab hurtigt accelererer i troperne. De tropiske skove er hjemsted for nogle af verdens mest biodiverse og kulstofrige skove.

Det er især industrielt skala landbrug som er årsag til skovrydningen i troperne. Gummi og palmeolieplantager, udvidelse af sojamarker samt øget kvægdrift er nogle af de helt store årsager til vi fortsat taber store skovområder, som har været under udvikling i tusinder af år.

Nye hotspots for skovrydning

Størstedelen af skovrydningen finder sted udenfor de typiske hotspots Brasilien og Indonesien. Mere end 62 procent af tab skov fandt sted i lande uden for Brasilien og Indonesien i 2014, sammenlignet med 47 procent i 2001.

De nye områder hvor den største afskovning sker er omkring Mekong-floden, i Vestafrika, Sydamerikas Gran Chaco-regionen og Madagaskar.

“Analysen identificerer en virkelig alarmerende stigning i skovrydning i tidligere oversete hotspots,” siger Dr. Nigel Sizer, Global Direktør i Forest Program, World Resources Institute (WRI)  i en pressemeddelelse.

Fortsat høj skovrydning, men bedre forvaltning

FNs fødevareprogram FAO har på det netop overståede World Forestry Congress i Durban offentliggjort deres Forest Ressource Assesment, som udgives hvert femte år.

FAO finder også at siden 1990’erne her den største skovrydning har fundet sted i troperne. Derudover finder de også at netto skovareal steget i tempererede lande, mens der har været relativt lille ændring i de boreale og subtropiske områder.

Men i betragtning af den globale befolkningstilvækst, er det gennemsnitlige ryddede skovareal faldet per person. Det tyder derfor på at forvaltningen trods fortsat alarmerende høj rydning er blevet forbedret.

“Forvaltningen af ​​skovene er forbedret dramatisk i løbet af de sidste 25 år. Dette omfatter planlægning, vidensdeling, lovgivning, politik – en hel række vigtige skridt, som lande har gennemført eller er ved at gennemføre” siger Kenneth MacDicken, leder af FAO Global Forest Resources Assesment Team i en pressemeddelelse.

“Retningen af forandring er positiv, men vi skal gøre det bedre” tilføjer FAOs generaldirektør José Graziano da Silva

 “Det vil ikke lykkes os at mindske virkningen af klimaændringerne og fremme en bæredygtig udvikling, hvis vi ikke bevarer vores skove og bæredygtigt bruge de mange ressourcer, de tilbyder os” tilføjede han.