Tid: 02/05/2016 17:00 til 02/05/2016 19:00

Sted: IBIS, Vesterbrogade 2B, 1. sal (nær Rådhuspladsen), København V

Arrangør: N/A

Udvinding af “blodkul” – the “Danish Connection”

I den colombianske mineregion Cesar er over 3.100 personer dræbt og 55.000 fordrevet af paramilitære styrker. Gerningsmænd og tidligere ansatte i minen har afgivet vidnesbyrd om, at de multinationale selskaber Drummond og Prodeco/Glencore har finansieret de paramilitære styrker.

Det blodige kul er primært blevet eksporteret til Europa, herunder Danmark. Ofrene har ikke set skyggen af anerkendelse eller kompensation, skriver arrangørerne.

Efter den hollandske fredsorganisation PAX i 2014 publicerede rapporten ‘The Dark Side of Coal’ er europæiske energiselskaber langsomt begyndt at forholde sig til at kompensere ofrene i deres forsyningskæde.

Det største danske energiselskab DONG har for nylig suspenderet kulimport fra Cesar som et resultat af et due diligence program, der indbefatter retfærdighed for de menneskeretskrænkelser der er begået.

Dette er et stort skridt i kampen mod blodkul, men det gør desværre ikke Danmark blodkulsfrit. Adskillige kommuner får kul fra svenske Vattenfall, som afviser at indstille importen af det blodige kul, hedder det.

Mens diskussionen om ansvarlighed i kulforsyningskæden er under debat i Europa er den colombianske fredsproces på vej ind i sin sidste fase.

Et af de centrale spørgsmål er, hvorledes de kommende retsopgør i fredsprocessen vil blive udformet, og om selskaber skal stå til ansvar for deres rolle i konflikten.

Vær med i debatten om, hvordan disse meget komplekse problemstillinger kan og bør tackles, og hvilke roller hhv. civilsamfund, stat og selskaber spiller. Mødet er opdelt i tre sessioner:

1. Kuludvindingen set med ofrenes øjne

Maira Mendez er datter af kularbejder og fagligt aktiv, Candido Mendez, som blev myrdet af paramilitære styrker i 2001, og hun vil berette om situationen set fra ofrenes vinkel.

2. DONG har stoppet import af blodkul – vil resten af Danmark følge trop?

I de sidste fire år har PAX ført kampagne for at opnå retfærdighed for voldsofre i Cesar-regionen. DONG har for nyligt taget et vigtigt skridt i den rigtige retning, men andre energiselskaber skal følge trop, hvis der skal ske forandringer. PAX og Colombia Solidaritet vil fortælle om deres kampagne og sidste nyt om DONG i Colombia, anføres det.

3. Virksomhedsansvar og den colombianske fredsproces

Rodrigo Rojas er direktør for PAX Colombia. I 1980’erne og 90’erne var han involveret i fredsforhandlingerne i Colombia og spillede en central rolle i rehabiliteringen af tidligere soldater. Han er ekspert i den colombianske fredsproces og vil bl.a. komme ind på virksomheders sociale ansvar i fredsprocessen.

TILMELDING HER: http://goo.gl/forms/CEjxqnUla5

SE MERE PÅ www.stopblodkul.dk