Ugandisk LGBT-aktivist aktuel på udstilling i Kolding

Forfatter billede

KØBENHAVN februar 2016 (CKU): I februar 2014 underskriver Ugandas præsident Museveni under stor international mediebevågenhed anti-homoloven, som kræver fængsling på livstid til homoseksuelle. På en hvid notesblok maler den ugandiske kunstner Babirye Leilah få dage senere med pensel og akvarelfarver sorte røgsøjler, der stiger op fra et hul fyldt med blod og aske.

”Jeg har malet de homoseksuelles grav. Det er sådan, vi har det. Vi kan ikke trække vejret. Regeringen vil udslette os og uddrive os fra samfundet”, siger den lesbiske kunstner og LGBT-aktivist, før hun rejser sig og forsvinder.

Få minutter senere vender Babirye Leilah tilbage med en hakke, en spade og en stak gamle aviser. Med et hårdt hug åbner hun jorden foran sig med hakken og graver et flere meter bredt og dybt hul. Hun samler en bunke kviste og flækkede krydsfinér-plader, krøller aviserne sammen og kaster det hele i hullet. Med en lighter forvandler hun det hele til et orange flammehav, der sender sorte røgsøjler flere meter op over graven. Mens sveddråber pibler fra hendes pande og overlæbe, bruger hun spaden til at dække bålet til med jord. Flere timer senere bevæger røgen sig stadig op af sprækkerne i jorden som en kulsort metafor for den undertrykkelse og frygt, hun og andre homoseksuelle i Uganda lever med.

Lige siden Babirye Leilah i 2008 fortalte på sin Facebook-væg, at hun er lesbisk, har hun med jævne mellemrum modtaget dødstrusler. Ligesom resten af landets LGBT-aktivister risikerer hun livet ved at kæmpe for de seksuelle minoriteter i Uganda, som hører til et af verdens mest homofobiske lande. Både på trods og på grund af dødstruslerne og den udbredte homofobi i Uganda fortsætter hun med at udtrykke sig gennem kunsten.

”Gennem kunsten kan jeg på en indirekte men effektiv måde kritisere homofobien og den undertrykkelse, LGBT-miljøet lider under. Jeg bruger også kunsten til at udtrykke den kærlighed, som regeringen og store dele af samfundet forbyder os at udleve. På den måde skaber jeg et frirum og en platform, hvor jeg udtrykker mig på LGBT-miljøets vegne,” siger Babirye Leilah, der både arbejder med installationer, performances og skulpturer.

I mange af sine værker gør hun brug af kæder og hængelåse til at eksponere den undertrykkelse og det fangenskab, hun oplever at leve i. I værket ’Universal Education’ har hun viklet kæder om en forkullet lovbog og kritiserer de højtuddannede jurister og parlamentsmedlemmer, der i lovens navn diskriminerer homoseksuelle frem for at forsvare dem.

Med værket ’Safe Here’, som forestiller en lukket dør besat med tremmer og en tung hængelås, leverer hun en sarkastisk kommentar til de mange homoseksuelle, som er fængslet på grund af deres seksualitet.

Fra 11. februar til 28. november er Babirye Leilah, sammen med 11 andre kunstnere fra Asien, Afrika og Mellemøsten aktuel i udstillingen ‘When Things Fall Apart’ i Trapholt, Kolding. Udstillingen er en del af CKU’s tilbagevende festival Images.