Verdensbanken vil booste private investeringer i u-landes infrastruktur

Forfatter billede

Af Charlotte Bender, U-landsnyt.dk

Verdensbanken løftede i oktober sløret for et nyt tiltag, der skal øge private investeringer i udviklingslandes infrastruktur. En ny Global Infrastructure Facility er designet til partnerskaber mellem kapitalfonde og udviklingsinstitutioner.

WASHINGTON, 9. oktober, 2014: Fra 2012 til 2013 faldt private investeringer i infrastruktur fra 186 mia. til 150 mia. dollars, et dyk på 20 procent.

Samtidig oplyser Verdensbanken, at der er behov for mindst en milliard dollars (knapt seks mia. kr.) i investeringer om året indtil 2020 for at møde behovet fra industri og husholdninger i lav- og middelindkomstlande. Det er en fordobling af, hvad udviklingslande i øjeblikket bruger.

Derfor lancerer Verdensbanken initiativet Global Infrastructure Facility (GIF), der skal skabe kanal for privat kapital til projekter inden for vand, transport, elektricitet og internet.

Dårlig infrastruktur er flaskehals for udvikling

Målet med GIF er at forbedre vilkårene i udviklingslande, hvor basale ting som vand, elektricitet, veje og internet stadig er upålidelige eller helt uden for rækkevidde. I dag lever omkring en milliard mennesker uden elektricitet eller rent drikkevand og lever med mere end 2 km fra nærmeste vej, oplyser Verdensbanken.

Udover de negative konsekvenser det har for millioner af menneskers hverdag, bremser dårlig infrastruktur økonomisk vækst og skaber dermed en ond cirkel og en flaskehals for landenes udvikling.

Risikable projekter skræmmer investorer væk

Faldet i private investeringer i infrastruktur kan skyldes, at den type projekter i udviklingslande ofte er risikable og kræver mange ressourcer.

Ved præsentationen af GIF lagde Verdensbankens Præsident Jim Yong Kim vægt på, at problemet bag manglen på investeringer ikke er mangel på kapital, men på økonomisk bæredygtige projekter:

“We have several trillions (billioner) of dollars in assets represented today looking for long-term, sustainable and stable investments”, sagde han.

På trods af, at kapitalfonde verden over råder over mere end 80 billioner dollars går mindre end en procent af de aktiver til infrastruktur, og en brøkdel af det til projekter i udviklingslande.

GIF – Platform for nye partnerskaber

Jim Yong Kim udtrykte et håb om, at GIF kan mindske det store behov for infrastruktur, ved at flytte de mange private ressourcer over mod projekter, der ellers traditionelt hører til det offentliges ansvar:

”In leveraging those resources, our partnership offers great promise for tackling the massive infrastructure deficit in developing economies and emerging markets, which is one of the fundamental bottlenecks to reducing poverty and boosting shared prosperity,” noterede han.

GIF skal virke som en åben, global platform, der forbinder nogle af verdens største kapitalfonde med udviklingsinstitutioner fra hele verden. Det primære fokus for GIF er dermed partnerskaber og mellem det offentlige og private, også kendt som OPP projekter.

Idéen er, at GIF skal gøre det lettere at forberede og strukturere projekter, som ellers ville være for risikable for investorer som f.eks. private fonde.

Fokus på både miljø og økonomi

GIF indleder en pilotfase i slutningen af 2014, hvor nye måder at levere offentlig-private samarbejder vil blive testet i lav- og mellemindkomstlande. De første forsøg lægger fokus på klimavenlighed og investeringer der øger handel.

Nogle af partnerne i GIF er Asian Development Bank (ADB), European Investment Bank (EIB), Japan og Singapores regeringer, den Nigerianske Sovereign Investment Authority (NSIA) og 23 andre.

Humanitære organisationer har udtrykt bekymring for, at det nye program vil lade mennesker og miljø vige for profit. Som svar på den kritik udtaler Jordan Schwartz, den officielt ansvarlige for det nye program:

“Like them, we want to ensure that decisions around infrastructure investment are sensitive to a wide range of environmental, social and economic considerations, so that not only is there benefit for the poor and for economic activity generally but so the investments are sustainable. We look forward to continuing that dialogue.”.