WWF: Der er skabt globalt momentum i kampen for at redde verdens elefanter

Der er håb for verdens elefantbestande. Her ses en en flok i Amboseli National Park beliggende i det sydlige Kenya.
Foto: Wikimedia Commons
Forfatter billede

Det skriver Verdensnaturfonden (WWF) i en vurdering mandag.

Verdens elefanter er hårdt ramt af en global krybskytte-epidemi, der er i færd med at tømme planeten for en bred vifte af dyreliv. Så mange som 30.000 elefanter bliver dræbt for deres elfenben hvert år.

Denne meningsløse slagtning nærer et lukrativt, sort marked for elfenben, som truer hele den globale bestand af elefanter samt lokalsamfundenes indtjeningsmuligheder, og hjælper med at finansiere kriminelle organisationer, der underminerer national og regional sikkerhed.

Men i de seneste måneder har verden været vidne til folk og regeringer, der har taget aktivt stilling til de bemærkelsesværdige dyr – og det har haft en afgørende betydning.

Et hidtil uset antal individer – en million – underskrev sidste år en WWF-kampagne som opbakning til en stramning af lovgivningen på området foreslået af USA Fish and Wildlife Service. Også i år har regeringer og organisationer verden over ydet vigtige indsatser i kampen for elefantbevaring.

I maj sponsorerede store internationale organisationer en tre-dages konference i Kenya hvor FN-organer, donorer, NGO'er og eksperter i naturbevaring var samlet. Konferencen blev holdt i kølvandet på den kenyanske præsident Uhuru Kenyatta´s afbrænding af mere end 100 ton elefant-stødtænder og horn fra næsehorn i april.

USA og Kina agerer frontløbere

I juni færdiggjorde USA et nyt reglement der skal sætte en stopper for kommerciel handel med elfenben inden for landets grænser og hindre kriminalitet med vilde dyr i udlandet. Ændringen vil gøre det betydeligt sværere for kriminelle at bruge USA som centralt gerningssted for illegal handel med elfenben.

Få dage efter at USA havde annonceret de nye regler meddelte Kina at landet vil udstede en tidsplan inden udgangen af indeværende år for at lukke ned for al indenrigshandel med elfenben.

Tiltagene skal forstås i lyset af en fælles forpligtende aftale indgået mellem den kinesiske præsident Xi Jinping og den amerikanske præsident Barack Obama i september sidste år. Aftalen sigter mod at tage "rettidige og væsentlige” skridt for at stoppe den ulovlige indenrigshandel med elfenben.

Resten af verden følger trop

For to uger siden reagerede Singapores regering med at knuse næsten 8 tons konfiskeret elfenben. Selvom aktionen utvivlsomt er en symbolsk markering i kampen mod den ulovlige elfenben-handel, mangler Singapore dog stadig at adressere landets centrale rolle som smuglernes transitland mellem Asien og Afrika.

Thailand har også annonceret en kampagne – "Ivory Free Thailand" –  der skal ledes af WildAid og WWF-Thailand og er støttet af den internationalt anerkendte kampsport-skuespiller Tony Jaa og fodbold-landsholdstræner Kiatisuk "Zico" Senamuang. Målet er, at øge bevidstheden omkring landets rolle som en markeds-aktør der støtter ulovlig krybskytteri i Afrika og opfordre befolkningen til at blive "elfenben- fri".

Der er unægteligt skabt et globalt momentum i kampen for at redde verdens elefanter. Kina og USA har udvist enestående lederskab på området, og der er håb, da andre regeringer også viser interesse i at få stoppet den ulovlige wildlife-kriminalitet.