Sammen vil de to samarbejdspartnere teste, om materialet kan skabe bedre forhold for verdens flygtninge, skriver den store humanitære organisation på sit website.
Stenuld kan bl.a. suge vand, hvilket kan være en fordel i oversvømmede lejre. Det kan bruges som plantekasser, der holder på vand og mineraler.
Og det beskytter både mod varme, fugt og kulde og kan dermed være en fordel i områder med ekstreme vejrforhold.
Et eksempel er de kolde vintermåneder i Syrien, Tyrkiet, Libanon og Jordan, hvor temperaturen kan falde til langt under frysepunktet.
Historisk mange flygtninge i verden
”Ikke siden Anden Verdenskrig har så mange mennesker været på flugt fra krig, hungersnød og ekstrem fattigdom. De voldsomme flygtningestrømme giver store udfordringer i flygtningelejre verden over, hvor mange er tvunget til at bo i flere år – andre hele livet. Der er akut brug for innovative løsninger, der kan sikre bedre og mere permanente livsvilkår for verdens flygtninge”, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp.
Direktøren for ROCKWOOL koncernen siger om samarbejdet:
”Vi har produceret stenuld siden 1909, men har ikke viden nok om flygtningelejre til at kunne udvikle de helt rigtige løsninger. Derfor er vi glade for, at Folkekirkens Nødhjælp vil bringe deres viden i spil sammen med vores viden”, siger Thomas Kähler, administrerende direktør, ROCKWOOL Scandinavia.
Fra Roskilde Festival til Kakuma-lejren i Kenya
Innovative tiltag og brugbare løsninger kræver tests i praksis.
Derfor opstillede ROCKWOOL koncernen ved sidste års Roskilde Festival 50 topersoners shelters lavet af stenuld – som et alternativ til de traditionelle telte.
De blev lejet ud til festivalgæster, som efterfølgende gav forbedringsforslag til koncernen og i år har ROCKWOOL koncernen derfor nye, forbedrede shelters til test på festivalpladsen.
Disse festivalegnede shelters er ikke nødvendigvis løsningen til en flygtningelejr, men man vil nu teste og afprøve, hvordan stenuld kan bruges i flygtningelejrene – både som isolering, i forbindelse med dyrkning af afgrøder, som værn mod oversvømmelser og meget mere.