Annonce

Butik med overskudsmad ribbet på førstedagen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede
“Vi har fået ribbet butikken for næsten alle varer. Det er fantastisk og viser, at folk gerne vil købe varerne”, siger pressechef i Folkekirkens Nødhjælp, Per Bjerre, til DR online mandag aften.
 
Det gode salg betyder også, at der kan være halvtomme hylder tirsdag. “Jeg er ikke helt sikker på, at vi kan nå at få fyldt op til i morgen, for der er forsvundet meget”, siger Bjerre.
 
Derfor håber Folkekirkens Nødhjælp, at flere leverandører på sigt vil levere mad til WeFood-butikken, så der altid kan være fyldte hylder.
 
Hvor mange kilo undgået madspild dagens salg har medført, kan han ikke opgøre, men: “Der er forsvundet mange kilo og bl.a. røget en hel palle ris”, siger pressechefen til DR online.
 
Per Bjerre skønner, at der har været omkring 800 til 900 ekspeditioner på åbningsdagen mandag. “Hvis vi havde nået det halve, ville vi også været glade”, siger han.
 

 I sin åbningstale konstaterede generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen, at omkring 700.000 mennesker verden over lever i så stor fattigdom, at de må gå sultne i seng, mens vi i Danmark hvert år smider 700.000 tons mad ud. Dette hjerteskærende modsætningsforhold er en af de helt store årsager til, at Folkekirkens Nødhjælp har taget teten i etableringen af Wefood.
Birgitte Qvist-Sørensen takkede Roskilde Fonden, som gjorde etableringen mulig ved at love en donation på 500.000 kroner, hvis Folkekirkens Nødhjælp selv kunne rejse 500.000 kroner. Dernæst takkede hun de mange, mange ’aktionærer’, som i løbet af bare tre uger købte folkeaktier for over en million kroner i ideen om Wefood. Også Wefoods leverandører, de mange frivillige – og butiksleder Bassel Hmeidan fik en tak.
”Og kom så forbi også i morgen og handl i butikken, så vi kan passe på det, vi har – så vi kan give til dem, der ikke har!” lød Birgitte Qvist-Sørensens afsluttende opfordring til de tilstedeværende.

Derpå erklærede Folkekirkens Nødhjælps protektor, Prinsesse Marie, og Birgitte Qvist-Sørensen i fællesskab butikken for åben.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen var fornøjet over at være med til åbning af en butik, der har været brug for længe. En butik, der kan sælge en del af de 700.000 tons mad, der af forskellige årsager ikke kan sælges i supermarkeder, men som sagtens kan spises. Ministeren glædede sig også over, at det fra politisk hold er lykkedes at afskaffe den regel, der frem for nogen har gjort det besværligt for supermarkeder at donere overskudsmad til velgørenhed og dermed bekæmpe madspild. Arbejdet er dog ikke slut endnu, for der er stadig EU-regler, der hindrer den optimale udnyttelse af vores mad, og den sag vil ministeren rejse i EU. Ministeren sluttede med at ønske alle til lykke med, at vi nu har fået en mulighed for at mindske madspild i Danmark.

Herefter var Prinsesse Marie på rundtur i butikken, hvor hun mødte repræsentanter for leverandører og samarbejdspartnere og hørte om ideerne bag indretningen af butikken.

Åbningsfesten fortsætter resten af dagen med musik og taler, kaffe brygget på bønner, der har overskredet sidste salgsdato, og chokoladekage bagt med ingredienser, der har overskredet sidste salgsdato eller fået klemt emballagen.

Fakta om Wefood

  • Butikken er for alle, der er imod spild af mad; for alle, der kan lide lave priser og for alle, der ønsker at bekæmpe sult.
  • Varerne sælges ca. 30-50 procent billigere end i almindelige supermarkeder, og varesortimentet bliver blandt andet brød, frugt og grøntsager, mejeriprodukter og udvalgte kolonialvarer.
  • Wefood drives af frivillige, og overskuddet går til Folkekirkens Nødhjælps sultbekæmpende arbejde i verdens fattigste lande.
  • Hvis den første butik bliver en succes, planlægger Folkekirkens Nødhjælp at åbne flere butikker landet over.

Læs mere på Wefoods hjemmeside.

Wefoods leverandører og samarbejdspartnere
føtex, føtex Food, Dansk Supermarked, Slagter Lund, Fresh.land, Min Købmand i Classensgade, Miss Bagel, Selina Juul og Stop Spild Af Mad, Fonden Roskilde Festival, Salonsupport.dk A/S, Café Norden, Scan Global Logistics, restaurant RELÆ, Nørrebro Bryghus, Vibocold, E-smiley, Christiania cykler, Studio Fountainhead, Klahr Grafisk Design, MJ Hedengran, Carlsen&E. 

 

Wefood er Danmarks først butik med overskudsmad. Butikken ligger på Amagerbrogade 151 i København. 

Wefood drives af frivillige og overskuddet fra butikken går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i verdens fattigste lande.

Hvert år smides mere end 700.000 ton mad ud i Danmark. Et spild, der koster danskerne 11,6 mia. kr. om året. Samtidig lever over 800 millioner mennesker med sult hver dag.

 

Relaterede artikler

Annonce