Når Danmark trækker bistanden ud: Langt fra altid gået godt, siger ny evaluering

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Strategier for udfasning (neddrosling) af udviklingsbistand bør prioriteres højere i udviklingssamarbejdet. En vellykket udfasning af bistanden bør bygge på realistiske tidsplaner, grundig og fælles planlægning samt fleksibilitet, hvilket alt for sjældent er tilfældet.

Det er hovedkonklusionen i en fællesevaluering af erfaringer med udfasning af udviklingsbistand. Evalueringen, der er gennemført af Danmark, Holland, Norge og Sverige, er baseret på landestudier i Botswana, Eritrea, Indien, Malawi og Sydafrika.

Evalueringen indeholder kritik af alle 4 donorer, og Danmark får både ris og ros for udfasningerne af programmerne i Botswana, Eritrea, Indien og Malawi.

Især VK-regeringens abrupte stop for bistand til Eritrea og Malawi i 2002 vakte opstandelse og kritik. Eritrea gennemførte nogle af de mest succesrige dansk-støttede sektorprogrammer i Afrika og Malawi er det sydlige Afrikas fattigste land.

Evalueringen analyserer donorernes udfasning af bistanden over en periode, der rækker helt tilbage til begyndelsen af 1990erne og frem til 2005. I alt 14 eksampler på udfasning af udviklingsbistand analyseres i evalueringen.

Evalueringen konkluderer generelt, at der er for lidt fokus på, hvordan bistandssamarbejdet bringes til ophør på en god og bæredygtig måde. I de situationer, som analyseres i evalueringen, foregik udfasningen ofte over en kortere tidsperiode uden tilstrækkelig inddragelse af modtagerlandet.

Evalueringen peger desuden på behovet for at skelne mellem forskellige udfasningssituationer, og at udfasningen må skræddersyes til den konkrete situation i modtagerlandet.

Evalueringen peger på, at der fremover må forventes flere situationer, hvor bistand fases ud, dels fordi lande bliver uafhængige af bistand, dels fordi mange donorer er i fuld gang med at koncentrere deres bilaterale bistand på færre modtagerlande og færre sektorer.

Evalueringen anbefaler derfor, at der udarbejdes fælles retningslinjer for udfasning af udviklingsbistand, og rapporten kommer med et første bud på retningslinjer for forskellige udfasningssituationer.

En central anbefaling er, at når der startes nye bistandsaktiviteter, skal der samtidig tænkes på, hvordan disse kan udfases.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) siger:

– Denne evaluering bygger på nogle eksempler på udfasning, som er nogle år gamle. Bedre planlægning af udfasning af udviklingsbistanden til lande og sektorer er et område, der i dag gives langt højere prioritet.

– Den planlagte udfasning af den danske udviklingsbistand til Bhutan, Egypten, Vietnam og Sydafrika er således baseret på principper, der svarer til evalueringens anbefalinger.

– I forbindelse med udarbejdelse af fælles landestrategier, hvor der indføres en klarere arbejdsdeling mellem donorerne, foregår der ligeledes en omhyggelig planlægning, så man undgår, at udviklingsbistanden til enkelte sektorer pludselig ændrer sig markant, lyder det.

Rapporten er tilgængelig og kan downloades fra www.sida.se/exitevaluation

Yderligere oplysninger hos chefen for Danidas Evalueringskontor, Ole Winckler Andersen, tlf. 33 92 02 36 og e-mail [email protected]