Mere dansk bistand til Afghanistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Der skal nu sættes mere fart på den danske genopbygningsindsats i Afghanistan. Det annoncerede Danmark fredag på et NATO-møde i Bruxelles.

I år vil der blive brugt 60 mio. kr. mere på genopbygning end sidste år. I alt 158 mio. Det er en 60 procent forøgelse. Dertil kommer 72 millioner i nødhjælp, hjælp til flygtninge, der vender hjem og NGOer der arbejder i Afghanistan.

Beslutningen om at øge bistanden er taget på baggrund af den alvorlige situation i Afghanistan. Trods fremgang på mange områder står Afghanistan fortsat overfor gigantiske udfordringer, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs: – Det er ikke nok at sende soldater. Vi skal have gang i udviklingen, ellers bliver Afghanistan aldrig stabilt. Danmark skal hjælpe den afghanske regering med at vise at demokrati er bedre end Taliban.

Hun erkender at det er tvingende nødvendigt at få gang i udviklingen, så den almindelige afghaner oplever fred, demokrati og bedre leveforhold.

Værst er det, at genopbygningen ikke er kommet ordentligt i gang ude i provinserne, og at befolkningen er så ringe uddannet. Derfor er uddannelse et kerneområde for den danske bistand.

Danmark har de sidste 4 år været en tæt samarbejdspartner for det afghanske undervisningsministerium. Den øgede danske bistand vil bl.a. blive brugt til at sikre, at mindst 3/4 af drengene og 60 pct. af pigerne kommer i skole. Det er næsten en fordobling i forhold til i dag. Skoler skal bygges, lærere skal efteruddannes og der skal trykkes skolebøger.

Ulla Tørnæs har tiltro til at bistanden nytter: – De nye lærere skal fungere som igangsættere. Jeg kan se at lærere mange steder i verden er katalysator for udviklingen.

Danmark har allerede finansieret trykningen af 20 millioner bøger, men der er brug for mange flere.

Foruden mere bistand vil Danmark tilbyde en civil udviklingsrådgiver til de internationale sikkerhedsstyrker, ISAFs, øverstkommanderende i Afghanistan.

For at få bistanden ud til provinserne har Danmark i de nordlige provinser forsøgt med et tæt samarbejde mellem militæret og den civile genopbygning. Det ser ud til at fungere. De erfaringer vil Danmark give videre til andre nationer og til sikkerhedsstyrkernes øverste ledelse.

Yderligere information hos Pernille Dueholm, Danidas Asienkontor,
tlf. 33 92 09 71.