Nu skal dansk bistand klimasikres

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danida har lanceret et nyt handlingsprogram for integration af klimaaspektet i det internationale udviklingssamarbejde – “Danish Climate and Development Action Programme”.

Sammen med handlingsprogrammet lanceres tillige et elektronisk værktøj – “tool kit” – som en del af Danidas Aid Management Guidelinies www.climate.dccd.cursum.net/client/CursumClientViewer.aspx

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) udtaler i den anledning:

– Klimaforandringer er en af de største udfordringer verden står overfor i dette århundrede. Også i det internationale udviklingssamarbejde er det væsentligt at vi er opmærksomme på udfordringen – og parate til at imødegå den sammen med vore udviklingspartnere.

– God bistand skal være langtidsholdbar og fremme bæredygtig udvikling. Vi kan ikke forsvare, at bistandsprojekter i mere eller mindre bogstavelig forstand undermineres eller oversvømmes på grund af klimaforandringer.

– Med det danske “Handlingsprogram for klima og udvikling” er Danmark gået i spidsen. Med Handlingsprogrammet vil vi som ansvarlig samarbejdspartner medvirke til at udviklingsindsatsen klimasikres og at danske samarbejdspartnere følger en klimavenlig udviklingspolitik, siger Ulla Tørnæs.

Handlingsprogrammet om klima og udvikling er et praktisk redskab med konkrete anvisninger på, hvordan klimaproblemerne kan håndteres i det danske udviklingssamarbejde. Handlingsprogrammet henvender sig til dem, der arbejder med bistanden ude i landene og er derfor skrevet på engelsk.

Handlingsprogrammet giver bl.a. anvisning på, indenfor hvilke sektorer der er størst klimaskabte konsekvenser og hvordan problemerne kan forebygges og virkningerne afbødes.

Eksempler på klimasikring af bistanden er
– erosionsbekæmpelse indenfor landbruget,
– anlægsstandarder så veje ikke skylles væk,
– sikring af mangroveskove langs sårbare kyster og
– sikring af brønde mod oversvømmelse af havvand.

Forebyggende indsats kan omfatte
– miljørigtige el-biler,
– vindenergi,
– ren teknologi i kraftværker og
– energieffektive bygningsstandarder.

Blandt de instrumenter, som med Handlingsprogrammet stilles til rådighed for danske samarbejdspartnere, er et tilbud om et nationalt “klimacheck” af samarbejdslandets udviklings- og sektorplaner.

“Danish Climate and Development Action Programme” kan bestilles eller downloades på www.netpublikationer.dk/um/5736/

Yderligere information hos chefrådgiver Frode Neergaard i Danida, tlf. 33 92 07 78