Miljøsamarbejde med Indonesien foran start – indonesisk minister siger, at oliepalmeplantager på Borneo skal miljøgodkendes

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Det kommende miljøsamarbejde mellem Indonesien og Danmark var hovedemnet for mandagens drøftelse mellem den indonesiske miljøminister Rachmat Witoelar og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Mødet markerer starten på et nyt og længerevarende partnerskab på miljøområdet. Første fase af samarbejdet vil være rettet mod genopretning af miljøet i Aceh efter tsunami-katastrofen i december 2004. Dette program vil senere blive fuldt op af en generel miljøindsats i Indonesien.

Målet med miljøindsatsen i Aceh er at bidrage til en bæredygtig genopbygning af eksistensgrundlaget for den lokale befolkning og til en effektiv sikring af miljøet i genopbygningsindsatsen.

Det største indsatsområde ventes at omfatte bortskaffelse af affaldet efter tsunamien, beskyttelse af kystzonerne og fremme af bæredygtig udnyttelse af naturressourcerne i området. Hertil kommer opbygningen af kapacitet hos de centrale og lokale miljømyndigheder til at sikre en miljømæssig forsvarlig udvikling.

Den indonesiske miljøminister så frem til dette samarbejde og understregede sin stærke vilje til at sikre samarbejdet. Korruption var en svøbe i Indonesien, som den nye regering gjorde et stort arbejde for at komme til livs.

Udviklingsministeren benyttede også lejligheden til at drøfte miljøproblemer i Indonesien. Udviklingsministeren udtrykte bekymring over den voldsomme luftforurening i Malaysia skabt af indonesiske skovbrande og over forlydenderne om, at Indonesien har planer om at rydde dele af Borneos regnskov for at skabe plads til en palmeolieplantage.

Den indonesiske miljøminister oplyste, at Indonesien og Malaysia i øjeblikket arbejdede tæt sammen om at standse skovbrandene. Afbrændingerne var i de fleste tilfælde i strid med indonesisk lovgivning, og myndighederne havde taget skridt til at retsforfølge lovovertræderne.

Den indonesiske miljøminister var også selv bekymret over planerne om store olieplantager i hjertet af Borneo, men understregede at der endnu ikke var foretaget en miljøvurdering af planerne, og der var derfor ikke truffet nogen beslutning i sagen.

På mødet var der endvidere enighed om at udvikle CDM-samarbejdet baseret på den nylige aftale mellem Danmark og Indonesien. Indonesien har et stort potentiale på CDM-området.

Udviklingsministeren hilste fredsaftalen mellem den indonesiske regering og oprørsbevægelsen ”Frit Aceh” (GAM) velkommen. Fredsaftalen – der blev underskrevet mandag i Helsinki – afslutter næsten 30 års borgerkrig i Aceh.

Kilde: www.um.dk