Mange børn mistede deres forældre, da tsunamien hærgede Thailand, Sri Lanka, Indonesien, Indien, Malaysia, Myanmar (Burma) og Somalia ved årsskiftet.
Inden for de sidste 10 år er over en million børn blevet forældreløse eller adskilt fra deres forældre på grund af krige rundt om på Jorden. Hver dag dør forældre fra deres børn på grund af aids. I Afrika syd for Sahara er 14 millioner børn under 15 år blevet forældreløse på grund af den frygtede sygdom.
Fattigdom tvinger uhyggelig mange forældre til at opgive deres børn, men de børn, der er uden mor og far, er altid de mest udsatte. Det er dem, der først bliver ofre for vold, diskrimination, misbrug og grov udnyttelse.
UNICEF-bladet, ”VERDENS BØRN – Nyt fra UNICEF Danmark” nr. 1/2005, der netop er kommet på gaden, sætter fokus på de mange millioner børn verden over, der vokser op uden mor og far.
UNICEF hjælper børn, der har mistet deres forældre i forbindelse med katastrofer, som f.eks. under tsunamiens hærgen. På tema-siderne i bladet fortæller UNICEF Danmarks generalsekretær Steen Andersen om, hvordan det sker, gennem historien om de tre søstre Vineeta, Anita og Poorna Risi. Han mødte pigerne under sit besøg i Indien i delstaten Tamil Nadu få dage efter katastrofen.
– UNICEF støtter børnehjem, der tager sig af børn, der ikke blot har mistet deres forældre, men som også er ofre for frygt og diskrimination på grund af aids, som Rosa, Ivan, Ira og de andre små børn, jeg mødte på børnehjemmet ”Solen” i Ukraine, siger han.
Historien kan læses på midtersiderne, hvor vi også bringer historien om 11-årige Smengele Nkambule i Swaziland. Hun lever alene sammen med sin bror, fordi deres forældre er døde af aids, men de får mad og omsorg takket være et lille UNICEF-støttet projekt.
Det er børn som Smengele, der vil få gavn af de penge, som UNICEF samler ind den 8. maj, når ”DM i Indsamling” ruller over skærmen på DRTV.
Steen Andersen nævner hiv/aids-projektet i Swaziland i sin leder som et af de mange langsigtede udviklingsprojekter, UNICEF Danmark er engageret i.
Han gør det, fordi han vil understrege, at nok er vi taknemmelige for alle de mange bidrag, vi modtog i forbindelse med flodbølgekatastrofen, men derfor har vi ikke glemt de mange andre børn, som også har brug for vores hjælp.
UNICEF Danmark v. Susanne Neertoft, Oplysningschef
Læs mere på www.unicef.dk