Regeringen anklages for at betale for nødhjælp med u-landsbistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

VK-regeringen har finansieret nødhjælp til bl.a. ofrene for tsunamien i Sydøstasien og de sultende i Niger med penge, som er taget fra fattige andre steder i verden. Det er et klart løftebrud i forhold til, hvad regeringen lovede i januar, mener oppositionen og nødhjælpsorganisationerne ifølge Politiken lørdag.

Regeringen finansierede i januar støtten til tsunamiofrene med bl.a. 200 mio. kr. fra Danidas katastrofebevilling. Allerede dengang forudså nødhjælpsorganisationerne, at den samlede katastrofebevilling på 494 millioner ville blive opbrugt forholdsvis tidligt i 2005.

Organisationerne frygtede, at regeringen så ville finansiere katastrofehjælpen med penge andre steder fra på Danidas budget. Men statsministeren understregede dengang “… at der ikke ville blive taget penge fra nødlidende i Afrika eller andre steder for at finansiere nødhjælpsindsatsen i Sydøstasien”, skrev Udenrigsministeriet på sin hjemmeside.

Nu er den oprindelige katastrofebevilling brugt op. Inklusive det seneste bidrag på 15 millioner til de sultende i Niger har Danida til dato i år udbetalt 538 mio. kr. i nødhjælp. Overskridelsen på 44 millioner har regeringen taget fra bevillingerne til bl.a. det fattige u-land, Bolivia.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) siger, at “der er tale om ubrugte bevillinger i bl.a. Bolivia, altså penge fra projekter, som ikke er blevet til noget. Derfor kan man heller ikke sige, at det er gået ud over andre fattige”.

Informationschef Thomas Ravn-Pedersen i Folkekirkens Nødhjælp siger derimod, at “hvis der er penge til udviklingsbistand i Bolivia, der ikke bliver brugt, så skal de da blive der og ikke bruges til nødhjælp andre steder”.