Ulla Tørnæs vil fjerne den danske u-landsoplysning fra 2006

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

U-landsorganisationer skal ikke bruge skatteydernes penge på at fortælle om sig selv. Pengene skal i stedet gå direkte til projekter i u-landene.

Med den begrundelse fjerner udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) de 32 mio. kr., som de private u-landsorganisationer hidtil har fået til oplysning om deres u-landsprojekter, skriver Morgenavisen Jyllandsposten onsdag

– De statslige midler skal bruges til udviklingsprojekter i de fattige lande og ikke til NGO-oplysninger. Det er et rimeligt krav, at Danidas midler bruges til aktiviteter og ikke til en profileringskonkurrence mellem de forskellige organisationer. De må selv skaffe midler til oplysning om deres aktiviteter, siger Ulla Tørnæs.

U-landsorganisationerne får i dag i alt 32 mio. kr. øremærket til oplysning. De 12 mio. kr. kan søges inden for Danidas oplysningsbevilling, som i alt er på 24 mio. kr., mens øvrige 20 mio. kr. er afsat på den såkaldte NGO-ramme til oplysning om konkrete projekter. På næste års finanslov afsættes alle 32 mio. kr. på NGO-rammen, men pengene skal gå til direkte u-landsarbejde.

Ministerens udspil kritiseres i skarpe vendinger af både Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp. Mellemfolkeligt Samvirkes formand Søren Hougaard kalder forslaget grotesk i en tid, da regeringen har meldt ud, at danskerne skal være globaliseringsparate.

I Folkiekirkens Nødhjælp siger fungerende generalsekretær Thomas Ravn-Pedersen til Jyllands-Posten, at “dette er det største angreb på u-landsbistanden siden nedskæringerne på halvanden milliard kr. (umiddelbart efter regeringsskiftet i 2001, red.)”

Han lægger til: – Oplysningspengene går bl.a. til at fremstille undervisningsmateriale til folkeskolen og gymnasiet om f.eks. verdenshandel og gæld. Det er nogle dyre penge at spare.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparit, har længe ønsket at fjerne pengene til oplysning om Danmarks globale indsats for verdens fattige. Et oplysningsarbejde, der i høj grad har medvirket til at sikre stor folkelig opbakning – som påvist i regelmæssige rundspørger – til udviklingsbistanden som sådan og til at holde bistanden på et højt niveau, som igen har sikret Danmark en plads i førergruppen blandt verdens givernationer.