BØRNEfonden: Børn skal gå i skole – ikke på arbejde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

– Det er et farligt skråplan at legitimere børnearbejde, og det fjerner fokus fra det væsentligste. Børn skal gå i skole. Uddannelse er vejen ud af fattigdom. Børn, der arbejder, fastholdes i fattigdom.

Det siger international programchef i BØRNEfonden, Martin Østergaard, i en pressemeddelelse onsdag, der kommenterer udviklingsminister Søren Pinds forslag om at støtte projekter med børnearbejdere.

– Man skal skelne mellem børn, der i rimeligt omfang hjælper til i familien efter skoletid og egentligt arbejde. Det første er nødvendigt for at få livet til at fungere, men alt for ofte oplever vi, at børn arbejder alt for længe og alt for hårdt, så de hverken har kræfter eller energi til at passe deres skole, siger Martin Østergaard.

BØRNEfonden har som en første og ufravigelig regel, at alle de 74.000 familier, der er tilknyttet fondens udviklingscentre, skal sende deres børn i skole eller tilmelde dem Børnefondens fagskoler eller andre uddannelsesaktiviteter, skriver organisationen i pressemeddelelsen.

– Som u-landsor-ganisationer skal vi ikke vige tilbage fra at stille krav og påvirke holdninger. Vi kan ikke udrydde børnearbejde, men vi kan påvirke de mennesker, som vi kommer i kontakt med i u-landene til en anden adfærd gennem de aktivi-teter, vi støtter, siger Martin Østergaard.

– Der er ikke mangel på ufaglært arbejdskraft i Afrika, og børn arbejder udelukkende, fordi de er billigere i drift, ikke stiller krav og er lettere at skaffe sig af med igen end voksne. Det er meget svært at forestille sig arbejdspladser i Afrika for børn, som ikke er lig med økonomisk udnyttelse, tilføjer han.

Han påpeger, at børn skal have mulighed for at udvikle sig både fysisk og mentalt, hvis man vil gøre sig håb om at knække fattigdommen for den næste generation.

– Børn udvikler sig gennem skolegang og leg, så det skal der være tid til. De tager ikke skade af at hjælpe til i hjemmet og i marken, så længe det foregår i rimeligt omfang, men internationale konventioner slår fast, at børn ikke må arbejde på bekostning af skolegang. Det burde regeringen holde fast i, i stedet for at begynde at gradbøje begreberne, siger Martin Østergaard.

Han opfordrer til, at udviklingsministeren i stedet for at legitimere børnearbejde foretager et kursskifte og genindsætter et fokus på uddannelse i den nye strategi for dansk udviklingspolitik.

– Regeringen har bundet sig til FN’s 2015 målsætning om, at alle børn skal gennemføre grundskolen. Det virker helt forkert, at man nu på den ene side sløjfer uddannelse som en prioritet i strategien og på den anden side begynder at tale om at støtte projekter, som involverer børn i lønarbejde. Det peger i den forkerte retning, siger Martin Østergaard.