Under “Danmarks-indsamlingen” i maj 2005, der især skulle gavne forældreløse børn i Afrika, lovede BØRNEfonden at befri og genforene 1.000 børneslaver med deres familier, men nåede langtfra målet, skriver Ekstra Bladet tirsdag.
Indsamlingens største enkeltbeløb – 5,2 mio. kr. – var på forhånd øremærket projekt “Befri børneslaverne”, som gik ud på at opspore og hjembringe børneslaver fra Benin i Vestafrika.
Ifølge en kritisk evalueringsrapport fra rådgivningsfirmaet Cowi var det officielle mål at befri og hjembringe mindst 850 børn, altså lavere end de 1.000, som offentligheden blev præsenteret for af den danske NGO.
I 2007 blev målet sat ned til 400 børn og da projektet sluttede i septem-ber 2009, var blot 243 befriet og kommet hjem til deres familier, men kun 163 af dem blev i projektet. Deres skæbne er tilmed uvis, fordi man ikke ved, hvordan de vil klare sig på langt sigt.
BØRNEfonden har tirsdag bragt følgende svar på Ekstra Bladets artikel på sit website:
I 2005 lancerede BØRNEfonden projektet ”PRET”, der skulle hjælpe børn i Benin ud af slavelignende forhold. I Benin er børnearbejde udbredt, og tusinder af børn sendes hvert år væk fra deres familier for at tjene penge.
PRET-projektet blev finansieret gennem DM i Indsamling 2005, og er afsluttet i år.
Med bevillingen fra DM i Indsamling på 5,2 mio. kroner var målet med PRET at opsøge og reintegrere 850 børn, der levede under slavelignende forhold. Ved projektets afslutning er 245 børn blevet reintegreret. På grund af vanskeligheder med at reintegrere børnene, og fordi BØRNEfonden erfarede, at flere børn kunne hjælpes gennem en forebyggende indsats, besluttede BØRNEfonden at udvide strategien med forskellige forebyggende oplysningsaktiviteter.
Sideløbende med hjemtagningen af slavebørnene er der siden 2007 arbejdet målrettet med forebyggelse. Det har bl.a. resulteret i oplysningskampagner i 66 landsbyer. Der har været såvel landsdækkende som lokale radioudsendelser og avisartikler.
Der er blevet etableret landbrugsgrupper for 261 unge med henblik på at udvikle nye indkomstmuligheder, så de har mulighed for at tjene penge, hvor de bor og lever. Og der er blevet udviklet skolematerialer til brug i undervisningen på 800 skoler.
BØRNEfonden har hjulpet 245 børn ud af deres slaveforhold, men har med oplysningsaktiviteterne forhindret et langt større antal i at ende i børnearbejde og eventuelle slavelignende forhold ved at give dem mulighed for uddannelse og indtægt, så det ikke længere bliver nødvendigt for en familie at sende deres børn væk som arbejdskraft. Og BØRNEfondens vil gennem sin tilstedeværelse i landområderne fortsætte den forebygggende indsats.
I forbindelse med afslutningen af PRET har BØRNEfonden fået foretaget en uafhængig evaluering af projektet. Evalueringen roser blandt andet BØRNEfonden for at udvide strategien og dermed hjælpe endnu flere børn. Et faktum, der ikke rigtig oplyses om i artiklerne i Ekstra Bladet den 22. december 2009.
”Takket være fleksibiliteten i BØRNEfondens management af projektet samt de projektansattes stærke tilpasningsevne, var BØRNEfonden i stand til at foretage en radikal reorientering af projektet. Dette muliggjorde et stærkere fokus på forebyggende aktiviteter. På denne måde blev projektet mere effektivt samtidig med, at det forblev tro mod det oprindelige overordnede mål for projektet”, skriver Cowi i sin evalueringsrapport.