Ris til VK fra SF om bistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

“Endelig lyttede regeringen til kritikken af nedskæringerne i u-landsbistanden fra SF og andre. Men desværre er der ingen afklaring af, om og hvornår vi igen, når op på 1 procent af BNI (i bistand)”.

Sådan siger Socialistisk Folkepartis nyudnævnte udviklingsordfører, Pia Olsen Dyhr, i en kommentar til VK-kabinettets nye regeringsgrundlag på partiets website torsdag.

– Det er stærk kritisabelt, at midlerne til klimaindsatsen i u-landene åbenbart skal tages af bistandsmidlerne, det er jo os i de rige lande, der har skabt problemerne, anfører hun, og fortsætter:

– Uden en klar aftale om procentsatser og tidsfrister, er verdens fattigste afhængige af et årligt slagsmål i Folketinget, hvor Dansk Folkeparti spiller en alt for central rolle. SF mener, at et rigt samfund, som det danske bør forpligte sig mere præcist.

– Yderligere midler til bistandsområdet må ikke som indtil nu under denne regering betyde, at man medregner penge f.eks. til gældslettelse til Nigeria og finansiering af de irakiske tolke. SF hjælper gerne regeringen med gode ideer til at sikre, at pengene bruges til verdens fattigste, siger Pia Olsen Dyhr, der indtil valget var politisk koordinator i CARE Danmark og har været næstformand i Mellemfolkeligt Samvirke.

– Når det gælder klimahjælp til de fattigste lande, ved regeringen udmærket godt, at de på forhånd har meddelt, at disse ikke skal medregnes i opgørelsen af u-landsbistanden. Hvis Danmark som værtsland (for klimakonferencen i december 2009, red.) ikke kan levere det, har vi allerede på forhånd mistet troværdighed i forhold til topmødet i København, udtaler Pia Olsen Dyhr.