CARE Danmark: Klimaet sætter tænderne i verdens fattige

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Oversvømmelser i Vietnam, Bangladesh, Nepal, Indien og Sudan. Tørke i Mozambique. Orkaner over Jamaica og Mexico. Det går hårdt ud over u-landene, når klimaet viser tænder.

Og vejrudsigten for verdens fattige tegner ikke lysere – tværtimod, skriver CARE Danmark i en pressemelding onsdag.

Orkaner, cykloner, voldsom nedbør og oversvømmelser raser lige nu flere steder på kloden. Om det allerede nu er klimaforandringerne, der hiver disse barske vejrforhold med sig, er svært at sige.

Men klimaforskerne taler med noget nær en tunge, når de siger, at klimaet bliver endnu barskere som følge af den globale opvarmning. De er også enige om, at det er verdens fattigste, der betaler den højeste pris, når klimaet viser tænder.

– I disse uger kan vi igen se, hvor hårdt brutale klimaforhold rammer verdens fattigste, der er meget afhængige af naturen. De, der i forvejen har lidt eller intet, står meget svagt, når oversvømmelser, orkaner og tørke sætter ind, siger programkoordinator i CARE Danmark, Morten Fauerby Thomsen, og uddyber:

– Når klimaforandringerne skruer op for de ekstreme vejrfænomener, så er vi i den rige industrialiserede verden endnu mere forpligtede på at finde løsninger, der kan styrke verdens fattigste muligheder for at overleve og leve i et stadig barskere klima.

CARE Danmark arbejder med fattigdomsbekæmpelse i u-landene og har lang erfaring med bæredygtig (holdbar) forvaltning af naturens ressourcer.

Sydasien står under vand

Beviserne på, hvor hårdt ekstreme klimaforhold rammer fattige mennesker, ses i de sidste ugers oversvømmelser i Sydasien. Vandmasserne smadrer marker og hjem – og fører en bølge af infektionssygdomme med sig.

Bangladesh kæmper særligt hårdt mod følgerne af oversvømmelserne, og CAREs lokale kontor har indsat 10 mobile lægeklinikker. Det er særligt diarre, dysenteri, infektioner og hudsvamp klinikkerne skal sætte ind overfor.

Uden behandling kan diarre og dysenteri være fatal, men med den nødvendige hjælp, vil de være tilbage på højkant i løbet af en måneds tid, vurderer læge Barnabus Hasdak, der leder CAREs mobile klinikker.

Flere end 50.000 er ramt af diarre – 30 procent er børn, og tallet stiger. Samtidig advares der mod nye omfattende oversvømmelser.

Også Nepal, Vietnam og Indien kæmper mod vandmasserne og konsekvenserne af dem. I Nepal har oversvømmelserne eksempelvis ført til omfattende jordskred, der har ødelagt vigtige dele af infrastrukturen. I Indien er 38 millioner ramt af oversvømmelser – og der meldes om fortsat kraftig regn.

Efter oversvømmelserne kommer sult

Afrika går heller ikke denne gang ramt forbi.

Regntiden er kommet tidligere til Sudan og er langt voldsommere end normalt. Det har fået Nilen til at gå over sine breder og har skabt omfattende oversvømmelser. FN oplyser, at 360.000 sudanesere er ramt.

Et er, hvad oversvømmelserne skaber af problemer her og nu. Men verdens fattige står over for mange problemer også efter voldsomme klimafænomener har lagt sig.

I det tidlige forår blev Mozambique ramt af cykloner, oversvømmelser. Herefter fulgte en sommer med tørke, og nu advarer den ledende koordinator for nødhjælpen i landet, Joao Ribero, om at over en halv million vil blive ramt af alvorlig fødevaremangel i løbet af efteråret.

– Tallet kan meget vel overstige 600.000 inden april 2008, siger Joao Ribero og understreger, at landet har brug for hjælp nu, hvis de skal overkomme opgaven.

Oversvømmelserne gjorde 285.000 hjemløse i foråret, og cyklonen “Favio” satte ekstra 140.000 mennesker i samme situation.

Jævnlige opdateringer om oversvømmelserne i de enkelte lande kan ses på www.care.dk

For kilder i katastrofeområderne og for ekspertvurderinger, kontakt journalist Marie Sisse Brown: [email protected] / 35.200.100

Seneste nummer af CARE Nyt giver baggrund, debat og perspektiver for klimaforandringernes konsekvenser for verdens fattigste.

Kontakt [email protected] for at få tilsendt et nummer.

CARE Danmark, Nørrebrogade 68 B, 2200 Kbn N