CARE Danmark: Er VKs fokus på klimamål i bistanden reel snak eller blot tom symbolpolitik?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

For udviklingsorganisationen CARE er VK-regeringens klimafokus i udviklingsarbejdet yderst positivt. Men formuleringerne skal følges op af nye initiativer og nye penge, hvis regeringens ambitioner er reelle, skriver den danske NGO i en presseudtalelse torsdag.

Finanslovsudspil med en halv milliard ekstra til u-landsbistanden onsdag. Regeringens prioriteter for u-landsbistanden de kommende år og en særlig Afrikastrategi med fokus på klima og kvinder torsdag.

Det ser bestemt lovende ud fra hjælpeorganisationen CARE Danmarks stol. Men ét er politiske udmeldinger, noget andet udviklingsrealiteterne.

– Nu har regeringen sagt, at ’klima’ er en høj prioritet i bistanden. Det er meget positivt. Men vi er nødt til at se det afspejlet i konkrete aktiviteter i landene – og nye penge, siger programkoordinator i CARE Danmark, Rolf Hernø, og fortsætter:

– Det handler om “klimaretfærdighed”. Den rige industrialiserede verden har oparbejdet en regning, som u-landene kommer til at betale broderparten af. Det er ikke moralsk rimeligt. Derfor skal de fattige landes tilpasning til klimaforandringer og andre nye klimainitiativer ikke finansieres af den eksisterende udviklingsbistand.

CARE Danmark foreslår konkret, at Danmark opretter en ny ramme for finansiering af udviklingslandenes tilpasningsaktiviteter.

Reelle tiltag eller tom symbolpolitik

CARE Danmark har i 20 år arbejdet med fattige mennesker, der lever helt tæt på og er afhængige af naturen. Derfor er hjælpeorganisationen meget fokuseret på, om regeringens udmeldinger om øget klimafokus omsættes til konkret handling for verdens fattige. Men det kan blive svært.

– Udviklingspolitikken er en supertanker, der er svær at vende. Programmerne er fastlagte for flere år i samarbejde med og efter retningslinjer udstukket af modtagerlandenes regeringer. Hvis Danmark ønsker nye mål og nyt fokus, så er det kompliceret at gøre inden for det eksisterende udviklingsarbejde, siger Rolf Hernø.

Han betegner regeringens klimamål som “tom symbolpolitik”, hvis der ikke kommer store konkrete forandringer i de enkelte landeprogrammer.

– Det er vores opgave i de danske folkelige oganisationer at holde øje med, om regeringen sætter handling bag ordene i u-landene, mener Rolf Hernø, der ikke mener, at finansloven og regeringens strategier er gennemskuelige nok til at vurdere, om og hvordan regeringens prioriteter bliver realiseret.

Yderligere oplysninger hos journalist i CARE Danmark, Marie Sisse Brown, e-mail: [email protected], tlf. 20 67 77 79

CARE Danmark, Nørrebrogade 68 B, 2200 Kbn N, Tlf. 35 200 100, web: www.care.dk