CARE: Klimaforandringer truer verdens fattige

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Vi er tvunget til at forholde os til klimaproblemerne i vores måde at lave bistand på – ellers udhuler vi langsomt udviklingsarbejdet, siger CARE Danmark.

De kommende års klimaforandringer udgør en potentiel humanitær trussel for verdens fattige. De er i forvejen udsatte og vil blive værst ramt, når frekvensen og intensiteten af storme, oversvømmelser og tørke øges.

Klimaforandringer vil intensivere efterspørgslen efter vand og dyrkbar jord og øge presset på naturen. Allerede nu har manglen på vand alvorlige konsekvenser for over en milliard mennesker. Vandmangel og ulige fordeling af vandressourcerne er årsag til sygdomme, konflikter, ineffektivt landbrug – og dermed øget fattigdom og flere konflikter

Beregninger anslår, at op mod 50 millioner mennesker vil drives på flugt fra hjem og ejendom i løbet af få år, om følge af klimaforandringer. På længere sigt vil antallet af såkaldte miljøflygtninge fire-dobles.

– Forandringer i klimaet vil gå værst ud over verdens fattige, som i forvejen er de mest sårbare overfor tørke og vandmangel. Det nytter ikke at lukke øjnene for at klimaændringer er en reel udfordring i forhold til målet om at begrænse fattigdommen. Vi må tage konsekvenserne alvorligt og hjælpe fattige samfund til selv at forebygge og ruste sig mod forandringerne,” siger generalsekretær i CARE Danmark Niels Tofte.

– Vi er tvunget til at forholde os til klimaproblemerne i vores måde at lave bistand på – ellers udhuler vi langsomt udviklingsarbejdet. Det gælder både i CARE og dansk bistand og udviklingsarbejde som et hele. Det nytter ikke at vente på den næste oversvømmelse og den næste tørke før vi sætter ind. Vi opnår en mere effektiv indsats ved at være på forkant og udnytte den viden og de metoder, der kan hjælpe de fattige og deres organisationer til selv at forebygge og imødegå klimaskabte problemer.

Eksempelvis har CARE Danmark netop iværksat projekt “Fredens Brønde” i Niger. Det går ud på at forbedre adgangen til vand og skaber samarbejde mellem lokalsamfundets organisationer om at forebygge konflikter mellem forskellige etniske befolkningsgrupper.
Kilde: www.care.dk