CARE Danmark chef: Sats på kvinderne i u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den humanitære organisation CARE Danmark retter sit fokus i u-landene mod kvinderne.

Ligestilling mellem kønnene og en bevidst satsning på kvinders ressourcer i u-landene er efter CARE Danmarks opfattelse vigtige – men desværre ofte oversete – elementer i arbejdet med at bekæmpe fattigdommen i verden, skriver organisationens chef i seneste udgave af det elektroniske nyhedsbrev, care-e-nyt.

Af Niels Tofte,
generalsekretær CARE Danmark

CARE International fylder 60 i år. Gennem alle årene har det været organisationens formål at arbejde på at hjælpe mennesker i verdens fattigste lande. Runde dage og jubilæer er en god lejlighed til at gøre status. Hvilke former for bistandsarbejde virker? Hvilke projekter skubber udviklingen i den rigtige retning?

Det gør i høj grad projekter, der involverer kvinder. Det er de klare erfaringer, vi har gjort os i CARE Danmark gennem vores mangeårige arbejde i nogle af verdens fattigste lande.

Langt størstedelen af verdens 1,2 milliard mennesker, der lever for under 1 dollar (5,80 kr.) om dagen, er kvinder. Kvinder udgør samtidig den største diskriminerede gruppe i verden.

Alligevel er det vores erfaring i CARE Danmark, at det netop er kvinderne, der rummer en styrke til at ændre deres families situation.

Undersøgelser viser, at 80 pct. af maden, der produceres i Afrika, dyrkes af kvinder, og at landbrugsproduktionen kan øges med op til 22 pct., hvis kvinder får samme uddannelse, rettigheder og ressourcer som mænd.

Kvinderne i udviklingslandene ofte er stærke og fremsynede iværksættere. Med få midler kan de få små virksomheder til at blomstre. De investerer langsigtet i husholdningens økonomi samt i deres egen og deres børns sundhed og uddannelse.

Vores erfaring viser, at når vi støtter en kvinde, støtter vi en hel familie.

I Afrika ejer kvinderne kun 1 pct. af al fast ejendom, navnlig jord, selv om de står for godt 80 pct. af landbrugsproduktionen. Det er katastrofalt, da fast ejendom er en forudsætning for at kunne opnå banklån og kreditter.

Kvinderne har derfor ofte ikke mulighed for at optage lån i banken. Derfor arbejder CARE Danmark bl.a. med at give kvinder adgang til mikro-kreditter i vore samarbejdslande i Afrika og Asien.

Tag nu f.eks. kvinden Nguyen Thi Doi fra den lille landsby Tan Lang i det nordlige Vietnam.

Doi kom med i et udviklingsprojekt, som CARE Danmark står for. Hun fik bl.a. mulighed for at låne penge, som hun investerede i grise, og på kort tid fik hun overskud fra sin produktion til også at købe 5 bøfler og tilbagebetale lånet.

Udover at hjælpe kvinderne i gang med en låne- og sparegruppe tilbød CARE Danmark undervisning til kvinderne, bl.a. i at lære deres rettigheder at kende. Dois landsby mærkede effekten af CARE Danmarks arbejde, og den gennemsnitlige indkomst pr person i landsbyen blev næsten fordoblet.

Desuden oplevede kvinderne i landsbyen, at mændene begyndte at respektere dem mere – og lader dem bestemme i ny og næ. Det er netop denne form for ligestilling i udviklingsarbejdet, som CARE Danmark arbejder på at opnå. Og som vores erfaringer fortæller os, at der er store perspektiver i.

FN har sat sig som mål at halvere fattigdommen i verden inden 2015. Ligestilling mellem kønnene og en bevidst satsning på kvinders ressourcer er efter CARE Danmarks opfattelse vigtige – men desværre ofte oversete – elementer i en strategi, der skal føre til opfyldelsen af dette mål, slutter Niels Tofte.

Læs også telegrammet “CARE Danmark: Sats på Afrikas flittige landbokvinder”, dato 11.05.06 i rubriken Dansk bistand.