2 mio. kr. til Dansk Røde Kors i taknemmelighed over krigshjælp

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Dansk Røde Kors modtog mandag 2 millioner kr. som tak for den hjælp, Røde Kors ydede til en dansk fange i Tyskland under 2. Verdenskrig. Donationen kommer fra Sportsgoods-fonden, der er grundlagt af Christian Helmer Jørgensen og hans hustru, Inge Jørgensen, skriver DRK i en pressemeddelelse mandag.

Netop mandag var det 60 år siden, at Chr. Helmer Jørgensen vendte tilbage til Danmark, efter at have siddet interneret 7 måneder i de nazistiske koncentrationslejre Neuengamme, Buchenwald og Wittenberg.

Under sit ophold i lejrene modtog Chr. Helmer Jørgensen pakker fra Dansk Røde Kors med bl.a. mad, tøj og bøger. Samtidig stod Røde Kors for udveksling af breve mellem fangerne og deres familier.

Den 11. april 1945 vendte Chr. Helmer Jørgensen hjem til Danmark med de hvide busser – i en af 2. Verdenskrigs mest omtalte humanitære aktioner, som Svensk Røde Kors og Folke Bernadotte havde fået i stand.

Chr. Helmer Jørgensen har i bogen, ”Mit Ragnarok”, beskrevet sine oplevelser under krigen og den betydning, som Røde Kors-hjælpen havde under hans ophold.

Efter hjemkomsten blev han en succesrig forretningsmand, som bragte sportstøjet Adidas til Danmark, og han grundlagde siden Sportsgoods-fonden, som altså nu har doneret de 2 millioner til Dansk Røde Kors.

– Vi mærker i disse dage stor taknemmelighed strømme mod Røde Kors. Men midt i glæden over den hjælp, som det rent faktisk lykkedes at få frem under 2. Verdenskrig, må vi huske, at der desværre var alt for mange, som vi ikke var i stand til at hjælpe, siger Dansk Røde Kors generalsekretær, Jørgen Poulsen.

– Under 2. Verdenskrig havde Røde Kors kun mandat til at hjælpe syge, sårede og tilfangetagne soldater. Chr. Helmer Jørgensen var politimand og blev stort set behandlet som krigsfange.

– Men det var først i 1949, at Genève-konventionerne og dermed Røde Kors-mandatet blev udvidet til også at beskytte civile. Derfor kunne vi stille meget lidt op over for det store flertal af internerede i koncentrationslejrene. Selv om der er gået 60 år siden, er det stadig en historie, som det er meget svært at forlige sig med, siger Jørgen Poulsen.

Chr. Helmer Jørgensen døde i 1992. Mandag udkommer tillige bogen ”Mærket”, som Ditlev Tamm har skrevet om hans liv. Læs mere om Røde Kors under 2. Verdenskrig på www.drk.dk

Yderligere oplysninger hos kommunikationschef i Dansk Røde Kors Claes Amundsen på tlf 40 89 25 25.