Israel og Palæstina ind i Røde Kors

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Efter lange og hårde forhandlinger besluttede Internationalt Røde Kors natten til torsdag at optage israelske og palæstinensiske hjælpeorganisationer som medlemmer, skriver flere nyhedsmedier.

Den israelske organisation, Davids Røde Stjerne, og den palæstinensiske afdeling af Røde Halvmåne blev optaget med 237 stemmer for og 54 imod på en konference i Geneve.

Optagelsen af organisationerne er blevet en kontroversiel affære på grund af uroen i Mellemøsten. Både Davids Røde Stjerne og Røde Halvmåne ønsker at bestemme vilkårene for hjælpen til de besatte palæstinensiske områder.

Et forslag om, at Røde Halvmåne skulle have ansvar for Østjerusalem og Golanhøjderne, blev stemt ned.

Dansk Røde Kors hilser det velkomment, at såvel Israels Røde Davidsstjerne og Palæstinensisk Røde Halvmåne nu er fuldgyldige medlemmer af den internationale Røde Kors-bevægelse, fremgår det af en pressemeddelelse torsdag.

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Jørgen Poulsen, kalder det flot, at det er lykkedes at få beslutningen igennem netop på et tidspunkt, da konflikten i Mellemøsten er yderst tilspidset.

– Vore israelske og palæstinensiske søsterorganisationer hjælper ofre på begge sider af en meget vanskelig og kompleks konflikt. Det har krævet store kompromisser på begge sider at nå en aftale. Det viser, at der midt i konflikten er mennesker, der ønsker at hjælpe hinanden, selv om verden omkring dem brænder, siger Jørgen Poulsen.

Beslutningen indebærer desuden, at endnu et emblem er blevet anerkendt. I fremtiden kan Røde Kors bruge en rød krystal som emblem på lige fod med de i forvejen anerkendte røde kors eller røde halvmåne.

Det kan blive aktuelt i områder, hvor det giver problemer at arbejde med halvmånen eller korset. Formålet er at sikre hjælpearbejdere og mennesker, der har brug for hjælp, den størst mulige beskyttelse.

– Selv om Røde Kors og Røde Halvmåne er helt ureligiøse organisationer, er der områder af verden, hvor korset eller halvmånen bliver opfattet som religiøse symboler. Derfor kan der være steder, hvor vi er bedre beskyttet af en rød krystal, siger Jørgen Poulsen.

Beslutningen er truffet på baggrund af en regeringskonference sidste år, hvor de regeringer, der har underskrevet Genève-konventionerne, sagde ja til at indskrive den røde krystal som anerkendt emblem i Genève-konventionerne.

Der sker ingen ændringer i Dansk Røde Korses navn eller emblem.

Yderligere oplysninger hos pressechef Helge Kvam på telefon 2062 2233