En gruppe på 12 irakiske kvinder, der beskæftiger sig med ligestillingsspørgsmål og kvinders rettigheder, kom i weekenden til Danmark for at studere ligestillings- og forfatningsspørgsmål.
Gruppen består af parlamentsmedlemmer, NGO-repræsentanter, embedsmænd og universitetsfolk og er inviteret af udenrigsministeriet som led i den danske bistand til Irak, skriver ministeriet i en pressemelding søndag.
Deltagerne skal bruge turen til at få inspiration og viden til deres generelle arbejde for at forbedre kvinders rettigheder i Irak, men de skal også drøfte beskyttelse af kvinders rettigheder i forbindelse med udarbejdelsen af en ny irakisk forfatning.
Programmet indeholder bl.a. møde i Folketinget med de politiske partiers ligestillingsordførere, besøg i Roskilde kommune for at få et indblik i kommunal familie- og ligestillingspolitik, undervisning i kvinders rettigheder på Dansk Institut for Menneskerettigheder, besøg i Ligestillingsministeriet og dialogmøder med forskellige danske NGOer og herboende irakere.
Studieturen kommer på et tidspunkt, da det irakiske parlament, der valgtes i januar, har overstået regeringsdannelsen. Nu tager parlamentet og andre involverede institutioner fat på at skrive en ny forfatning. Dette skal ifølge FNs køreplan ske inden den 15. august i år.
Studieturen for de irakiske kvinder er en del af den danske overgangsbistand til Irak, som blev vedtaget i 2003. Blandt prioriteterne i denne bistand er menneskerettigheder og demokratisering.
I forbindelse med valget den 30. januar i år var udenrigsministeriet vært for et valgseminar i Kuwait, ekspertbistand, transportstøtte til den del af valget, der foregik her i Danmark og ydede finansiering til FNs valgaktiviteter.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) udtaler om studieturen:
– Det er en meget vigtig del af demokratiseringsprocessen i Irak, vi støtter med vores initiativ til et studieophold. Kvinders rettigheder er en gennemgående prioritet i den danske udviklingsbistand, og det er et emne, der har stor relevans i forhold til Irak.
– Tidspunktet for turen er det helt rette. Ved at klæde de kvindelige politikere på til at deltage i forfatningsdiskussionen, gør vi vores til at sikre, at kvinders rettigheder får stor vægt i forfatningsarbejdet.