Af Dorthe Skovgaard Mortensen, Informationsmedarbejder, MS-Kenya
Internationale donorer vurderer, at korruption og tyveri har kostet den kenyanske stat op mod en millard US dollar (5,7 milliarder kr.) siden 2002. Det svarer til ca. en femtedel af landets budget for 2004-2005.
Det var med løfter om nul tolerance overfor korruption, at den siddende regering kom til magten i december 2002, men korruptionen lever, og den begrænsning i korruptionen, som regeringen lovede, synes ikke at have fundet sted, tværtimod måske.
Ved de seneste donorkonsultationer, som blev holdt i Nairobi den 11.-12. april, kritiserede flere internationale donorer det foreløbige resultat af regeringens antikorruptionsbestræbelser.
Fra dansk side blev det understreget, at korruption er en forbrydelse, der bør straffes, hvilket også vil have en generel præventiv virkning, anfører Danmarks ambassadør i Kenya, Finn Thilsted.
Ifølge The Standard, som er en af Kenyas 2 store landsdækkende aviser, udtalte Verdensbankens direktør i Kenya, at særligt den manglende konkrete indsats for at udrydde korruption har påvirket tilliden til personer i regeringen.
EUs repræsentant, Derek Fee, lagde til, at EU ikke vil frigive de 120 millioner euro, som er afsat til budgetstøtte, før regeringen vedtager en lov om offentlige indkøb, som reducerer chancerne for korruption.
Ingen konsekvenser for dansk bistand
Den kenyanske regering erkender problemet og fremlagde under donorkonsultationerne en forstærket handlingsplan til bekæmpelse af korruption, som donorerne accepterede. Det er således et løfte fra regeringen, at 2005 bliver et år, hvor konkrete indsatser over for korruption bliver iværksat.
Ifølge ambassadør Finn Thilsted får den seneste tids megen diskussion om korruption ingen umiddelbare konsekvenser for den danske bistand til Kenya:
– Vi ønsker at støtte Kenya, så længe der er fremdrift, siger den snart 60-årige veterandiplomat, som på baggrund af et samlet billede vurderer udviklingen i Kenya til at være positiv:
– Vi har efter regeringsskiftet set nye reformer og økonomisk fremgang. Kenya er endvidere et vigtigt land i regionen, som har haft betydelig andel i freden i Sydsudan og gjort en stor indsats for at skabe stabilitet i Somalia, siger Thilsted, der rykkede fra Dhaka til Nairobi i september 2001.
Forskellen til det tidligere styre
Ifølge den danske ambassadør er forskellen mellem den nuværende og tidligere regering ledet af præsident Daniel Arap Moi, at der i dag er ganske mange, som forstår, at korruption er ødelæggende for udvikling og derfor må bekæmpes:
– Når der trods regeringens ord om at ville bekæmpe korruption alligevel er opstået mistillid til regeringen, er det fordi dens aktioner endnu ikke har ført til domme og straf, siger Finn Thilsted og uddyber:
– Man kan i denne situation få et negativt syn på Kenya, men Kenya må sammenlignes med andre afrikanske lande. Vi så demokratiet blomstre ved sidste valg, og nu oplever vi en pressefrihed, som er ukendt i andre afrikanske lande.
Netop pressefriheden mener ambassadøren er stærkt medvirkende til, at der tales så meget om korruption, og at politikerne nu for alvor presses til at tage handling.
Stærk kritik fra flere lande
Tyskland, Sverige og Storbritanien har været i de kenyanske medier med voldsom kritik af, hvad de ser som handlingslammelse fra regeringens side i forhold til korruptionen. Og USA og Tyskland har endda valgt at tilbageholde dele af deres støtte til anti-korruptions-tiltag.
Korruptionsbekæmperen, Transparency International, offentliggjorde i marts sin 2005-rapport, hvor Kenya som nummer 129 igen er blandt bundskraberne i forhold til bekæmpelse af korruption. Den almindelige kenyaner konstaterer resignerende, at dårlige vaner er svære at gøre op med, men håber, at det bliver bedre.
Mellemfolkeligt Samvirke i Kenya, MS-Kenya, fokuserer i 2005 på ulighed og korruption. Korruption er et problem, som gennemsyrer samfundet, også civilsamfundet, og det skal derfor bekæmpes på flere niveauer.
Atiklen er gengivet på u-landsnyt.dk med tilladelse fra forfatteren.