Fredag mødes José Miguel Insulza, generalsekretær i Organisationen af Amerikanske Stater, OAS, med kuppræsidenten i Honduras, Roberto Micheletti. Det sker samtidig med, at organisationens ultimatum til kupmagerne udløber. Onsdag meddelte organisationen, at den kuppede præsident Mel Zelaya senest fredag skulle genindsættes. Sker det ikke, udelukkes Honduras for OAS.
I det honduranske dagblad La Prensa forslår Roberto Micheletti, at valget, der er planlagt til slutningen af november fremskyndes, så vælgerne får mulighed for at sige deres mening om forløbet.
Torsdag meddelte den danske udviklingsminister Ulla Tørnæs, at Danmark på grund af kuppet standser sin økonomiske støtte til menneskerettigheds ombudsmanden. Det hilser Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre velkommen. Centret siger i en pressemeddelelse:
– Det er yderst glædeligt, at Danmark nu har fordømt militærkuppet i Honduras og suspenderet støtten til den honduranske ombudsmand, som har udtrykt støtte til kupmagerne, siger koordinator Tue Magnussen fra Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT).
Det sker efter, at udviklingsminister Ulla Tørsnæs torsdag meddelte, at Danmark sammen med det internationale samfund tager afstand fra de udemokratiske metoder, der har været anvendt, og understregede, “at kup mod demokratisk valgte præsidenter er helt uacceptable og ikke på nogen måde kan forsvares”.
– Danmark bør arbejde for at præsident Zelaya genindsættes øjeblikkeligt, samt at undtagelsestilstanden ophæves. Personer, som er blevet arresteret under militærkuppet bør løslades og menneskerettighedsforkæmpere bør sikres særlig beskyttelse. Militærkuppet viser, at demokratiet er skrøbeligt i Honduras, og at der fortsat er behov for en målrettet dansk indsats til fremme af demokrati og menneskerettigheder i Centralamerika som helhed, siger Tue Magnussen.
RCT har siden 1994 arbejdet i Honduras og samarbejdet med menneskerettighedsorganisationen CPTRT (Centret for forbyggelse, behandling og rehabilisering af torturofre og deres familier).
CPTRT’s stifter og leder er miljø- og menneskerettigheds-forkæmperen Juan Almendares, som tillige er tidligere universitetsrektor og var kandidat for det venstreorienterede parti Demokratisk Enhed ved det præsidentvalg, som Zelaya vandt i 2005.
I protest mod militærkuppet har han været med til at danne en ikke-voldelig folkebevægelse, som de seneste dage har demonstreret i hovedstaden Tegucigalpas gader og opfordret til international fordømmelse af kupmagerne.
Folkekirkens Nødhjælp oplyser på sin hjemmeside, at Sammenslutningen af kirkeligt baserede udviklingsorganisationer i Europa tager skarpt afstand fra kuppet mod Honduras’ præsident Manuel Zelaya.
I en erklæring adresseret til EUs medlemslande skriver APRODEV (the Association of World Council of Churches related Development Organisations in Europe), at
“Den aktuelle udvikling og situation i Honduras underminerer demokratiseringsprocessen i hele Mellemamerika og stabiliteten og freden i Honduras.
I Honduras har Kongressen godkendt yderligere indskrænkninger af borgernes rettigheder.
Der er erklæret udgangsforbud i tidsrummet fra kl. 22.00 til 05.00, politi og militær kan tilbageholde folk i mere end 24 timer uden, at de skal stilles for en dommer, og både forsamlings- og ytringsfriheden er drastisk indskrænket.
Større grupper af demonstranter – pro et contra statskuppet mod præsident Zelaya – har de seneste dage på skift indtaget gaderne i Tegucigalpa. Militæret har ved flere lejligheder affyret tåregasgranater mod demonstranter