Berlingske Tidende – ifølge eget udsagn verdens ældste avis – arrangerer nu en læserrejse til obersternes Burma, uanset advarsler fra aktivister og demokrati-forkæmpere om at boykotte det isolerede militærstyre
Styret har i over 4 årtier knægtet al opposition og da burmesiske munke anførte demonstrationer i slutningen af sidste år, blev de nedkæmpet med hård hånd.
Af en annonce i tirsdagens Berlingske fremgår det, at den 15 dage lange rejse, der dels foretages i juni, dels i september, går til et “ganske uopdaget land” med rejsebureauet Global Tours som arrangør.
Det hedder opfordrende:
“Tag med Global Tours til Myanmar – eller Burma som englænderne kaldte landet – et ganske uopdaget land.
Man kan have sine overvejelser omkring det politiske styre i landet, men det bør ikke gå ud over den lokale befolkning. Vi har valgt at benytte gode, private hoteller og restauranter, og på anden vis støtte det private initiativ og nærsamfund.
Få lande giver så meget valuta for pengene som Myanmar. Imponerende bygningsværker, en bjergtagende natur og ikke mindst en helt usædvanlig vidunderlig befolkning. Buddhistisk når det er allerbedst. Her passer sloganet: oplevelserne står i kø….”
I selve rejseprogrammet benyttes beskrivelser af Burma som “fredfyldt” og “vidunderligt”, og det fortælles, at de danske gæster vil blive mødt med nysgerrige blikke, da der er så få turister.
Burmesiske eksilkredse og menneskeretsorganisationer ønsker ikke vestlige turister til landet som symboler på anerkendelse og et middel til at bringe styret ud af dets isolation.
Et styre, der via sin økonomiske politik har bragt millioner til tiggerstaven i det stagnerende land, og som anklages for udbredt tvangsarbejde og andre krænkelser af Amnesty International.
Demokratiforkæmperen og Fredsprismodtageren Aung San Suu Kyi – Burmas internationalt største skikkelse – nævnes ikke med et ord i rejseprogrammet, og der er da heller ikke ligefrem indlagt en tur ud til det nabolag i hovedstaden, hvor hun sidder i husarrest, som hun har gjort i mangfoldige år.
De danske gæster bugseres i stedet rundt til andre seværdigheder i byen.
Netop Berlingske Tidende kunne i sin onsdags-udgave fortælle, at Suu Kyi godt kan glemme alt om at få lov at stille op til det parlamentsvalg, som obersterne nu har lovet – måske – kommer i 2010.
Suu Kyi har ifølge Den Danske Burma Komite opfordret til ikke at arrangere turistrejser til landet. Komiteen arbejder derfor bl.a. for, at “danske turister ikke rejser til Burma så længe størstedelen af indtægterne tilfalder militærstyret”.
Den danske regering har taget klart afstand fra styret i Rangoon. På den baggrund må man ikke håbe, at de danske gæster får brug for udenrigsministeriel assistance under turen. Danmarks nærmeste ambassade ligger nemlig i Thailand og generalkonsulatet i Rangoon er lukket.
Udenrigsministeriet i København har end ikke udstedt en rejsevejledning for landet, da stort set ingen rejser dertil. Det svenske udenrigsministeriums rejsevejledning taler bl.a. om at udvise “stor agtpågivenhed”, da den politiske situation er spændt. Intet steds i det danske rejsebureaus program nævnes dette.
Berlingskes læsertilbud under titlen Lidtmere.dk er et “tilbud til dig (som læser, red.) i samarbejde med udvalgte leverandører, som den endelige aftale indgås med”, står der med småt nederst i tirsdagens annonce.
Man kan dertil komme til gratis informationsmøder i København, Århus og Odense om arrangementet.
DR 2 sender lørdag aften et stort tema om “Burma – det fortabte land”. Læs mere i rubrikken “Se-hør-læs om 3V” i menuen ude til venstre på u-landsnyts forside.